La Contra

Bruce Springsteen, al rescat

El Boss encapçala un festival virtual destinat a recaptar fons per als col·lectius més vulnerables de Nova Jersey, estat molt castigat pel Covid-19

zentauroepp46147286 contra contraportada springsteen200419153818

zentauroepp46147286 contra contraportada springsteen200419153818 / Kevin Mazur

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

L’altra matinada, astres com Lady Gaga o els Rolling Stones donaven la cara en l’esdeveniment One World, i aquest dimecres a la nit (una de la matinada a Espanya) serà Bruce Springsteen el que ens saludi des del seu cau per unir-se al capdavant contra el Covid-19 en el concert benèfic Jersey 4 Jersey. És cridaner veure com aquests dies ningú es queda al marge, i que les més rutilants estrelles donen senyal des de dalt de les seves torres d’ivori. I mentre aquells es van dirigir al món en el seu conjunt, el Boss atén el quilòmetre zero: les necessitats de Nova Jersey, l’estat nord-americà que, després del veí Nova York, més està patint els efectes del virus, amb més de 4.000 morts registrats per a una població de 8,8 milions d’habitants.

«Pensa globalment, actua localment», suggereix la dita, i al conegut com ‘Garden state’ es dirigeix aquest festival en ‘streaming’ encaminat a recaptar fons per als col·lectius més vulnerables i els que estan en primera línia de batalla contra la pandèmia, al sector sanitari o de seguretat. Donacions vehiculades per la web d’una ONG acabada de constituir, New Jersey Pandemic Relief Fund, sota el paraigua de la qual actuaran també paisans com els rockers de Bon Jovi, l’il·lustre ‘crooner’ Tony Bennett, la jove cantant pop Halsey i figures de l’‘entertainment’ amb vincles amb aquest estat com Whoopi Goldberg Danny DeVito.

Suma de talent

Una de les raons per pensar que sortirem d’aquesta, potser una mica abans del que indiquen els titulars més malastrucs, la trobem en la concentració de talent que treballa en aquests moments en la direcció correcta. Les figures de la més alta competència estan per això, i a la seva escala, Jersey 4 Jersey l’il·lustra no només amb aquesta selecció d’artistes, sinó també pel capital intel·lectual i operatiu que opera a la rereguarda: el festival compta amb l’assessorament de portents del ‘show business’ com Jon Landau (l’històric ‘mànager’ de Springsteen), Irving Azoff (president de la societat del Madison Square Garden i representant d’artistes, que acaba de fitxar Bon Jovi) o Joel Peresman (president de la fundació del Rock And Roll Hall of Fame). Pesos pesants, i gent amb certa pràctica en les coses que acaben bé.

Notícies relacionades

I al capdavant de tots ells, Bruce Springsteen, un artista la sintonia anímica del qual amb el gènere humà forma part del discurs artístic, que sap fer de les cançons un mirall de les angoixes col·lectives. Ja va ser així, per exemple, quan l’11-S del 2001 va deixar els novaiorquesos (i no només a ells) en estat de ‘xoc’. Va respondre llavors amb un àlbum, ‘The rising’, de rearmament emocional, convidant-se a aixecar-nos de nou, caminant a les palpentes entre la fumarada i els fantasmes d’aquella «city of ruins».

En la salut i la malaltia

Al llarg dels anys, Springsteen ha cantat pels drets humans, a favor dels músics desproveïts d’atenció mèdica i contra la pluja àcida; per combatre la pobresa global i per socórrer les víctimes dels desastres naturals; per la lluita contra la gana i en recolzament als grangers, als veterans de guerra i a l’equilibri ecològic del riu Hudson; per combatre el càncer i les malalties neuronals, l’exclusió a la ciutat de Nova York i les crisis sanitàries globals, de la mà de la Creu Roja. Bruce al rescat, sí, una vegada i una altra, alçant la seva veu d’una manera pública, perquè donar exemple i posar el focus ajuda a la causa, o allargant la mà sense fer-se notar. També ara, davant d’aquest Covid-19 que ens ha d’empènyer a treure el millor de nosaltres.