360º

Les reines de Bolívia

La restauració conservadora al país andí no només busca regir-se per la Bíblia. La bellesa estilitzada quirúrgicament de les miss és un paràmetre que es filtra fins i tot en els comentaris més banals

zentauroepp51086196 contra191125135349

zentauroepp51086196 contra191125135349 / BEHROUZ MEHRI

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Iciar Díaz Camacho viatjarà a Londres amb un doble propòsit: coronar-se Miss Món 2019 i explicar la nova realitat boliviana. «Vaig donar suport al moviment que reivindicava la democràcia i la llibertat», va dir. Ella prové de Santa Cruz, la regió més rica d’aquell país que ha fet dels concursos de bellesauna plataforma política i un element de diferenciació racialde l’occident indi. Fabiana Hurtado és també de Santa Cruz i representarà Bolívia al certamen Miss Univers 2019 que es farà a Atlanta en poques setmanes. Hurtado va considerar que l’autoproclamació de la senadora Jeanine Áñez com a presidenta va ser un acte celestial. «Després de travessar una situació difícil, Déu i les seves maneres de fer les coses ens dona l’oportunitat de tenir la segona presidenta dona. Quin orgull per a mi estar ben representada en aquests moments tan crucials i difícils. Confio que la nostra mandatària actuï amb responsabilitat», va dir amb alleujament.

La restauració conservadora no només busca regir-se per la Bíblia. La bellesa estilitzada quirúrgicament de les miss és un paràmetre que es filtra fins i tot en els comentaris més banals. No en va, part de la premsa que ha recolzat el cop contra Evo Morales va destacar que Añez, als 52 anys, és, a més de molt religiosa, una devota del fitnes i el ball aeròbic: el cos és una qüestió d’Estat. També al traçar el perfil de Gabriela Antelo Miranda, la parella de Luis Fernando Camacho, el líder de Santa Cruz que va tenir un protagonisme crucial en la caiguda de Morales, el diari ‘El Deber’ va destacar que és «maca i prima». El que més admira del seu marit, va dir,és la «seva fe» en l’Altíssim. «Quan em va comentar que lluitarien per la democràcia i la llibertat, reconec que al principi vaig tenir por, però ell em va dir que era una causa justa i que Déu els acompanyaria».

Santa Cruz és un poder en si mateix dins del Govern de facto. S’ha instal·lat a La Paz amb tots els seus valors i símbols que entremesclen l’exaltació de la figura del ramader i l’empresari d’origen europeu i un ideal femení quecombina la maternitat, la cura de la llar i la funció d’«ambaixadora»de les reines en els combats de bellesa internacionals. La Mare de Déu de Cotoca, declarada Patrona de l’Orient, és un bastió de la identitat de Santa Cruz. L’anomenen ‘Reina de reines’ i la pentinen i la vesteixen com una miss.

La política hi és molt present

Notícies relacionades

Encara es recorda quan l’actual presentadora televisiva Gabriela Oviedo va defensar fa 15 anys a l’Equador que no era una boliviana rogenca: «Desafortunadament, la gent que no coneix gaire cosa sobre Bolívia pensa que tots som indígenes del costat oest del país,aquesta gent pobra i gent de baixa estatura... Jo soc de l’altre costat, del costat aquest, que no és fred, és molt calent, nosaltres som alts i som gent blanca i sabem anglès». Oviedo va demanar disculpes per la seva exaltació del pigment nivi de pell. El 2015, ja en plena era d’Evo Morales, la Miss Bolívia 2005, Sharon Valverde, va seguir el seu exemple del 2004, va parlar dels ‘collas’ [indis] lletjos i també va haver de formular el seu acte de contrició.

En les eleccions que acaben de ser anul·lades, l’oposició a Morales va portar en les seves llistes de candidates l’ex-Miss Pando Corina Ferreira i l’ex-Miss Santa Cruz Claudia Ettmüller Spinatto. El Moviment al Socialisme (MAS), va voler fer el mateix amb Gleisy Noguer Hassen. L’ex-Miss Bolívia Univers 2017 va ser linxada mediàticament per la simpatia que va professar per Morales. Enmig de la crisi, els mitjans de Santa Cruz alternaven les notícies de la conjura amb la sort de les competidores en els concursos Miss Terra i Miss Grand Internacional. Una vegada consumat el cop d’Estat no han faltat els comentaristes que han lamentat, més que les morts, la suspensió de Bolívia Moda, Reina Hispanoamericana i el Miss Plus Size Cochabamba. Ara, a més d’Hurtado i Díaz Camacho, una altra boliviana lluitarà a l’exterior pel ceptre de Miss Supranacional a Polònia: María Elena Antelo Molina. És de la regió de Beni, com Áñez, diuen sobre l’aspirant. Però en aquests certàmens no val l’autoproclamació.

Diners i poder rere la bellesa

La indústria de la bellesa de Santa Cruz mou desenes de milions de dòlars a l’any i, segons la premsa d’aquesta regió boliviana, genera més de 10.000 llocs de treball directes i 50.000 d’indirectes en una xarxa que integra estilistes, maquilladors, dentistes, cirurgians plàstics, massatgistes, cosmetòlegs, modistes, fotògrafs i instructors de gimnàstica. Les concursants, en general formades a l’acadèmia Gloria Producciones, gairebé mai es poden sostreure a la política: els seus posicionaments davant de l’actualitat són seguits amb atenció i les miss poden arribar a formar part de llistes electorals.