La cita olímpica del 2024

La Cerimònia d’Obertura dels Jocs de París es farà al Sena

Els esportistes, en comptes de desfilar, recorreran el riu parisenc repartits en 160 barcos

3
Es llegeix en minuts

Els Jocs Olímpics de París celebraran la seva cerimònia d’inauguració el 26 de juliol del 2024 al riu Sena, una innovació que pretén mostrar un missatge de democratització, ja que serà gratuïta per a centenars de milers d’espectadors, i situar l’esdeveniment al cor de la ciutat. Així ho va expressar el president del Comitè d’Organització, Tony Estanguet, després de firmar el protocol que autoritza que, per primera vegada en la història, la cerimònia inaugural no se celebri a l’estadi olímpic.

París, que fa temps havia llançat aquesta idea, basada, entre d’altres, en la dels Jocs de la Joventut de Buenos Aires del 2018, ha anat salvant els obstacles que es presentaven, essencialment per motius de seguretat i de rendibilitat econòmica. Estanguet va presentar les grans línies de la cerimònia en la qual els esportistes, en lloc de desfilar per la pista olímpica, recorreran en 160 barcos les aigües del Sena, que estaran flanquejades per uns 600.000 espectadors que se sumaran als que podran veure-la a través de la televisió a tot el món.

«Per primera vegada també seran els esportistes els que obrin la cerimònia i no els que la tanquin», va dir Estanguet. «Volem que els esportistes estiguin al cor dels Jocs i proposar-los la millor experiència», va afegir. La part baixa de les ribes del Sena estarà reservada a seients que es podran comprar, però la superior serà d’accés lliure, cosa que envia un missatge que «la cerimònia d’inauguració no és una cosa tancada a uns quants», va destacar l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo.

La desfilada començarà al pont d’Austerlitz, a l’est de París, i recorrerà sis quilòmetres del riu fins a acabar davant la torre Eiffel, després de recórrer alguns dels monuments més emblemàtics de la capital francesa. En paral·lel s’organitzaran espectacles acrobàtics i esportius en alguns punts del recorregut o sobre alguns dels nombrosos ponts que travessen el riu.

Posteriorment començarà la part artística de la cerimònia, que Estanguet va assegurar que està per definir, però que, va dir, «serà espectacular perquè ofereix un decorat extraordinari». Els assistents presenciaran diferents actuacions, mentre 80 pantalles gegants permetran viure-les de manera més pròxima.

El president del Comitè Organitzador va matisar que, d’aquesta manera, miraran de donar ritme a unes cerimònies que «de vegades tenen problemes per mantenir-lo». Hidalgo no va ocultar el seu entusiasme amb un projecte que alimenta els esforços que des de l’Alcaldia està fent per enaltir el Sena, que va prometre que sanejarà abans del 2024 perquè sigui apte per als banyistes. «D’aquesta manera enviem també un missatge al món que cal reconciliar-se amb el medi ambient», va dir la regidora, que actualment està immersa en la precampanya per a les presidencials del 2024 com a candidata del Partit Socialista.

Notícies relacionades

Amb aquesta trencadora cerimònia d’inauguració París prossegueix la seva línia d’innovació, que l’ha portat a adoptar altres decisions, com la inclusió en el seu programa olímpic d’esports com el break dance o portar el surf a les aigües de Tahití, a la Polinèsia francesa.

Estanguet no va revelar un dels secrets que sempre solen guardar-se els organitzadors, el de la flama olímpica. «Això ho decidirem el 2024», va dir l’antic medallista olímpic francès de piragüisme.