Natació

Dressel, successor de Michael Phelps i marit ideal

  • El nord-americà s’ha alçat aquest dijous amb l’or olímpic en 100 metres estil lliure

Dressel, successor de Michael Phelps i marit ideal

Sport

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Caeleb Dressel, que es va coronar aquest dijous com a monarca de la prova reina de la natació, els 100 metres lliures, s’ha guanyat el cor de Tòquio 2020. El detall de regalar a un company el seu primer or en aquests Jocs Olímpics li ha suposat molts elogis. Després de passar pel podi i rebre l’or del relleu 4x100 lliure, Dressel es va dirigir a les grades i va llançar la seva medalla al seu company Brooks Curry, que havia corregut les sèries de qualificació a la final al seu lloc. «Vaig tenir la feina més senzilla de la nit, així que vaig sentir que ell [Curry] la mereixia una mica més que jo», va dir Dressel després de regalar la medalla al seu company.

Dilluns, a la final del relleu, Dressel va nedar la primera carrera en un temps de 47.26 segons, situant el seu equip en primera posició, que ja no va perdre. Dressel és una persona que es fa estimar, com repeteix la seva dona, amb qui es va casar el febrer de 2021, Meghan Haila, la seva parella des que són adolescents. Es van conèixer amb 16 anys a l’institut, quan tots dos entrenaven com a nedadors al Boiles School Sharks de Jacksonville, Florida.

Entrenador espanyol

Caeleb i Meghan formaven part d’aquell equip quan l’espanyol Sergio López Miró, el primer tècnic de Dressel, era l’entrenador d’aquella escola. El català, després de ser bronze en 200 metres braça als Jocs de Seül de 1988, es va quedar als Estats Units i va ser entrenador d’aquell institut a Jacksonville entre 2007 i 2014, quan va ser nomenat tècnic nacional de Singapur, fins que va tornar als Estats Units tres anys després com a entrenador de la Universitat Virginia Tech.

Després de l’entrenament a l’institut, període en què el paper de Sergio López Miró va ser important, Dressel va marxar a nedar a la Universitat de Florida, mentre que Haila se’n va anar a Florida State, també a nedar. Els durs i llargs entrenaments de tots dos i la distància podria haver sigut un obstacle per a la parella, però la seva relació és forta, com reconeixen els dos. «En realitat no ha sigut sempre fàcil, però crec fermament que, quan vols passar temps amb algú, el busques» va explicar Haila a la revista Odyssey. «Tots dos vam buscar temps per estar junts quan podíem i l’hem buscat per anar d’un lloc a l’altre a Florida. La distància ens ha fet més forts com a parella», va afegir.

Dressel, que farà 25 anys a l’agost, no busca la fama a la piscina. «No necessito que la gent em miri ni busco ser famós. Simplement vull veure fins on soc capaç d’arribar i intento explotar el meu potencial al màxim. Això és tot», afirma el nedador. Probablement no arribarà a les 23 medalles d’or olímpiques de Phelps. En porta quatre, amb les dues aconseguides ja a Tòquio, i en busca quatre més a la capital japonesa. A elles se sumen tretze títols mundials en comparació amb els 26 del seu mític compatriota.

Crisi vocacional

E alguns moments, Dressel va dubtar si continuar amb la natació, sobretot després d’una operació al nas el 2014, any en què va decidir deixar-la. Gairebé mig any després, Dressel va enviar al seu entrenador de llavors, Jason Calanog, la foto d’una piscina. «La seva manera de dir-me que tornava», resumeix Calanog. El dia que va tornar a nedar, va quedar gravat en la seva memòria. «Em va fer fort. Va ser com un nou baptisme», assegura el nedador.

Notícies relacionades

Després d’aquella crisi vocacional, Dressel es va fer el seu primer tatuatge a l’espatlla esquerra, una àguila amb les ales desplegades, inspirat en el seu passatge preferit de bíblia. Ara està ple de tatuatges: hi té una bandera nord-americana, un os negre (símbol de força i potència) i moltes referències a les seves arrels de Florida: un cocodril al colze, l’emblema de la universitat de Florida, taronges, magnòlies. I, ¡és clar!, els cèrcols olímpics a l’avantbraç dret.

Després dels seus dos ors a Tòquio, ara en buscarà quatre més en aquests Jocs: 50 metres lliures, 100 metres papallona i els relleus 4x100 estils masculí i mixt. Si els aconsegueix, arribarà a la fama que defuig.