Els Jocs Olímpics de Tòquio

El futbol alça el teló olímpic amb Espanya de favorita

  • La selecció comandada per Pedri és la millor carta d’Espanya per sumar un or en la cita japonesa.

  • El campionat masculí s’inaugura aquest dijous amb el duel entra ‘la Rojita’ i Egipte.

  • El Brasil, vigent campiona, i França són els principals rivals del bloc de Luis de la Fuente.

El futbol alça el teló olímpic amb Espanya de favorita

RFEF

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

La cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics tindrà lloc aquest divendres a Tòquio, però la pilota rodarà abans als camps de futbol. La competició femenina, sense Espanya entre les participants, s’estrena aquest dimecres amb el Gran Bretanya-Xile. Abans només hi haurà partits de softbol, la variant femenina del beisbol. Dijous s’obrirà el torneig masculí de futbol amb l’Espanya-Egipte a Sapporo (9.30 hores). El conjunt de Luis de la Fuente, comandat per Pedri, surt com a principal favorit per conquerir el títol en la final del 7 d’agost.  

Sense referents com Rafa Nadal i Carolina Marín, absents al Japó, les opcions per sumar ors s’han vist minvades a Espanya. En aquest ventall emergeix el futbol com a gran carta per repetir l’èxit de Barcelona-92 en aquella final contraPolònia resolta amb l’inoblidable gol de Kiko Narváez (3-2). La selecció no va estar en els Jocs de Rio i la seva última medalla se la va penjar a Sidney-2000, quan es va emportar la plata al caure en la final contra el Camerun.

Ara totes les mirades apunten a la colla de Pedri, escollit millor jugador jove de l’Eurocopa. Setze dies després de caure davant Itàlia, el blaugrana debutarà en els Jocs. Al seu costat figuren cinc membres més de la cita continental (Olmo, Oyarzabal, Unai Simón, Pau Torres i Eric Garcia) en una generació que completen futbolistes ja experimentats com Carlos Soler, Ceballos, Marco Asensio i Mikel Merino. Tampoc hi falten els periquitos Óscar Gil i Javi Puado, vitals en l’ascens de l’Espanyol. 

Xifres contundents

«Estem davant una oportunitat única. Uns Jocs són uns Jocs en qualsevol circumstància», proclama el seleccionador De la Fuente, sense objeccions a l’hora de reconèixer el potencial del seu bloc. «Seria absurd dir que no podem aconseguir l’or», afegeix el tècnic. 

«Estem davant una oportunitat única. Uns Jocs són uns Jocs en qualsevol circumstància. Seria absurd dir que no podem aconseguir l’or»

De la Fuente / Seleccionador olímpic espanyol

Les xifres no enganyen. Espanya és la favorita a les cases d’apostes, seguida del Brasil, França, l’Argentina, el Japó i Alemanya. ‘La Rojita’ compta amb 7 dels 10 jugadors més valorats del torneig, començant per Pedri (80 milions) i Oyarzabal (70), els dos més cars.

El brasiler Richarlison, de l’Everton, valorat en 55 milions, el pivot ivorià del Milan Kessié (55) i el sevillista Diego Carlos (45), també brasiler, són els únics que es colen en aquest top ten que compta també amb Pau Torres, Olmo, Soler, Mikel Merino i Asensio. En total, la plantilla espanyola està valorada en 560 milions, seguida de la ‘canarinha’ (344), l’Argentina i Alemanya (128), i França (122).  

L’Argentina, devaluada

Espanya hauria de tenir un plàcid debut davant Egipte en un grup que completen l’Argentina i Austràlia. L’‘albiceleste’ està lluny del nivell que tenia el 2004 i el 2008, quan va conquerir l’or. En les dues cites hi va haver Mascherano, mentre que Messi, Agüero i Di María van brillar en la segona.

Messi i Agüero llueixen la medalla d’or aconseguida en els Jocs del 2008. / EP

En aquesta ocasió, ha costat tancar una llista en la qual destaca Alexis Mac Allister, que va aconseguir finalment el permís del Brighton. Cal recordar que la llei obliga Espanya a cedir els jugadors a la selecció tot i que no siguin dates FIFA. En altres països, en canvi, els clubs poden vetar la presència dels seus futbolistes.

Així passa, per exemple, a França, que no comptarà amb Mbappé. L’astre no va obtenir l’aprovació del PSG, com tampoc la hi va donar el Rennes al seu tot terreny Camavinga, pretès per alguns grans d’Europa. En els ‘bleus’ sí que hi serà el davanter Gignac, de 35 anys.

L’incombustible Alves

L’ariet del Tigres no serà l’únic veterà del torneig. En aquest apartat sobresurt l’incombustible Dani Alves, que continua pujant per la banda als 38 anys. Amb 41 títols en 20 temporades, és el jugador més premiat de la història del futbol. Amb la selecció li falta un Mundial i un or olímpic, objectiu que perseguirà a Tòquio.

Alves, en partit amb la selecció brasilera./ EFE

Notícies relacionades

«És un líder, un guanyador. Té molt carisma i és molt respectat per tots els jugadors. És un gran exemple per a aquesta generació», assegura el seleccionador André Jardine, només tres anys més gran que el lateral del São Paulo.

«Se li van il·luminar els ulls quan es va veure a la llista. És un símbol de la selecció», afegeix el tècnic, que també va citar Malcom, un altre exblaugrana alliberat finalment pel Zenit. El Brasil debutarà aquest dijous davant Alemanya en la reedició de la final del 2016 segellada en la tanda de penals amb el gol de Neymar.