ELS 92 DEL 92

Cobi Jones, homònim de la mascota i un mite del ‘soccer’

La seva presència en la selecció olímpica dels Estats Units va inspirar molts joves negres a practicar el futbol, que fins aleshores era un esport gairebé exclusivament de blancs.

Cobi Jones, homònim de la mascota i un mite del ‘soccer’

Desmond Boylan

1
Es llegeix en minuts
Eloy Carrasco
Eloy Carrasco

Periodista

ver +

Es va convertir en una de les primeres anècdotes dels Jocs. ¿Un esportista que es diu exactament igual que la mascota? ¿I, a més, nord-americà? ¿Futbolista? El tema feia olor de llaminadura i el protagonista era Cobi Jones, que la vigília de la seva estrena al Camp Nou atenia, sempre somrient, tot i que una mica desconcertat per l’interès que suscitava, la curiositat d’un parell de periodistes.

La seva mare va tenir la mateixa idea que Javier Mariscal el dia del bateig de les seves respectives criatures. Si el dissenyador valencià es va inspirar en el comitè organitzador (COOB), ella va optar per homenatjar un personatge d’uns dibuixos animats de l’època que es deia Cobi, segons va explicar el seu fill, nascut a Detroit el 1970, tot i que criat al sud de Califòrnia.

La qüestió és que aquell jove que va fer el seu debut olímpic a l’estadi blaugrana contra Itàlia (van perdre 1-2) davant uns quants milers d’espectadors la vigília de la cerimònia inaugural es va acabar convertint en un mite del futbol als Estats Units.

Notícies relacionades

Centrecampista dinàmic i d’inconfusibles rastes, es va retirar als 37 anys després d’haver disputat 164 partits amb la selecció ianqui (més que ningú) i amb tres Mundials disputats (1994, 1998 i 2002). I sobretot va exercir de palanca en una activitat llavors gairebé exclusivament practicada per blancs, ja que la seva presència va animar molts nois negres a entrar en l’estrany esport (per a ells) de la sacada de banda i el fora de joc.

Tot allò ocorria, a més, quan els Estats Units preparaven el seu Mundial i el futbol s’obria pas. Jones va estar una temporada a Anglaterra, al Coventry, i va deixar empremtes fugaces al Colònia i el Vasco de Gama, però la majoria de la seva carrera va transcórrer al seu país. Va penjar les botes al LA Galaxy i avui és, a més de llegenda per dret propi, comentarista futbolístic i conferenciant. En el fons, una espècie de mascota del ‘soccer’.

Temes:

Els 92 del 92