Trump retarda fins a l’1 d’agost l’aplicació dels aranzels "recíprocs"
El president nord-americà envia cartes amb amenaces unilaterals de gravàmens i amb la nova data / La UE i els EUA avancen cap a un "principi d’acord" després d’una trucada

Li agrada presumir de ser un negociador magistral, però Donald Trump també ha d’adaptar-se als fracassos de les seves estratègies. El president dels Estats Units ahir va posar a la seva agenda la firma d’una ordre executiva amb la qual retarda fins a l’1 d’agost l’entrada en vigor dels aranzels que va anomenar "recíprocs" i amb els quals el 2 d’abril va anunciar que gravaria 55 països i socis comercials, inclosa la Unió Europea. Aquests gravàmens, en principi, i segons els terminis que va marcar Trump quan el 9 d’abril va anunciar una pausa de 90 dies per forçar negociacions bilaterals, havien d’entrar en vigor demà, 9 de juliol. Però Trump només ha aconseguit en aquest termini arribar a dos principis d’acord marc amb el Regne Unit i el Vietnam i una treva amb la Xina (amb Pequín els terminis es mouen en un calendari diferent).
Aquests són els únics fruits palpables de l’estratègia de Trump, extasiat amb si mateix però amb escassos resultats tangibles, i sens dubte a un abisme dels "90 pactes en 90 dies" que va calcular possibles el seu assessor de Comerç, Pete Navarro. I la realitat de la complexitat de les negociacions comercials s’ha imposat, tot i que la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karoline Leavitt, intentés ahir promocionar el retard anunciat com a mostra d’una mena d’èxit o habilitat del republicà, que el que sí que aconsegueix és mantenir el món i els mercats en suspens, adaptant-se com poden al caos, la volatilitat i la incertesa.
Pluja de cartes
Trump ja feia uns quants dies que estudiava l’opció de retardar la data, però l’emmarcava en una nova tàctica: enviar cartes als països que no arribessin a acords bilaterals que el satisfacin en les quals declararia unilateralment un nivell d’aranzels.
Aquesta missió postal, segons va dir Leavitt en la roda de premsa d’ahir, que inicialment no estava en l’agenda de la Casa Blanca, arribarà en els pròxims dies a les 55 nacions que Trump va assenyalar a l’abril amb aranzels específics. Aquests gravàmens se sumen al 10% que ha imposat a totes les importacions als EUA, més els sectorials (25% a cotxes i components d’automòbils i 50% a l’acer i l’alumini).
Va començar ahir amb les cartes al Japó i a Corea del Sud i les va publicar al seu perfil de Truth Social fins i tot abans d’enviar-les als destinataris. En aquestes dues missives, que ja marcaven la data de l’1 d’agost, amenaçava les dues nacions asiàtiques amb gravàmens del 25%.
El percentatge del gravamen és el mateix que havia anunciat el 2 d’abril per a Corea del Sud i, en el cas del Japó, un punt més que el que va fixar en aquell dia de l’alliberament, el que va desencadenar la por global, va provocar profundes pèrdues en les borses i va sacsejar i omplir de pànic el mercat del deute públic. És un percentatge que, com tots en la llista que va mostrar fa més de tres mesos a la Casa Blanca, inclou el 10% de les taxes genèriques.
En les cartes, Trump adverteix el Japó i Corea del Sud que, si responen a l’amenaça amb els seus propis gravàmens, sumarà un percentatge que s’afegirà al 25% del que parlen les missives.
La Comissió Europea va assegurar ahir que havia aconseguit avenços cap a un "principi d’acord" comercial amb els Estats Units per frenar l’escalada aranzelària abans que expiri la treva per negociar demà, després d’una trucada diumenge entre la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, i Trump.
Notícies relacionades"Hi ha hagut progressos cap a un principi d’acord; divendres el consultarem amb els nostres Estats membre. La nostra presidenta va parlar ahir amb el president nord-americà. I estem treballant molt en tots els fronts, a tota màquina, per aconseguir alguna cosa abans del 9 de juliol", va dir el portaveu comunitari de Comerç, Olof Gill, durant la roda de premsa diària de la Comissió. Gill va evitar entrar en detalls sobre el punt en el qual es troben aquestes negociacions, al·legant que és un moment "sensible" i insistint que es tracta "del principi del final", almenys per a un principi d’acord.
Gill va afegir que els contactes continuen a nivell tècnic i polític, al més alt nivell, per tancar al més aviat possible el tracte. De fet, la Comissió va confirmar ahir que Von der Leyen i Trump van parlar per telèfon diumenge. Aquesta conversa no l’havien fet pública fins ara ni l’Executiu comunitari ni la Casa Blanca. La Comissió va evitar entrar en detalls sobre el contingut de la trucada i es va limitar a assegurar que va ser "un bon intercanvi".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Reunió entre governs a Palau El nou finançament de Catalunya es convertirà en un acord «bilateral» entre governs dilluns que ve
- Control exhaustiu Barcelona proposa a Airbnb un nou conveni més exigent: «Hi ha anuncis en què l’amfitrió es diu James Bond»
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE