Israel planeja concentrar tota la població de Gaza a Rafah

El projecte implicaria construir una "ciutat humanitària" sobre les ruïnes de la localitat per recloure 600.000 gazians

Israel planeja concentrar tota la població de Gaza a Rafah
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

El ministre de Defensa israeliana, Israel Katz, va revelar ahir en una roda de premsa oferta només per a mitjans locals que l’Exèrcit prepara un pla per establir una nova "ciutat humanitària" a les ruïnes de Rafah, al sud de la Franja de Gaza a la frontera amb Egipte, on pretén concentrar tota la població gaziana. De moment preveu el desplaçament d’uns 600.000 palestins per acabar movent tota la població de l’enclavament, que, abans de la guerra, s’acostava als 2,1 milions.

Primer començaran traslladant-hi els 600.000 palestins que ara viuen a la zona costanera de Mawasi, a prop de Rafah. Durant aquests 21 mesos de brutal ofensiva israeliana, que ha arrasat amb més de 57.000 vides palestines, molts gazians s’han dirigit a aquesta zona després de ser desplaçats forçosament. L’Exèrcit israelià la considerava una "zona humanitària", però això no ha impedit que sigui bombardejada de manera regular. A continuació, la resta de la població de Gaza serà traslladada a aquest territori, tot i que Katz ha tornat a animar-los a "emigrar voluntàriament" a altres països. El president nord-americà, Donald Trump, va fer el mateix a principis d’any.

Katz va explicar que els palestins que accedeixin a la "ciutat humanitària" passaran per un control de seguretat perquè Israel determini si són "agents de Hamàs", i després, un cop dins, no podran sortir-ne. El ministre de Defensa va afirmar que, si les condicions ho permeten, la "ciutat" es començaria a construir durant l’alto el foc. Avui, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, es reunirà amb Trump a la Casa Blanca per debatre la seva proposta de treva, que ha sigut acceptada per Hamàs, tot i que amb certes modificacions que s’estan discutint ara mateix a Doha amb els mediadors.

La gestió de la zona

Segons el pla presentat per Katz, les tropes israelianes assegurarien el perímetre, però no administrarien el lloc ni hi distribuirien ajuda. El ministre ha dit que Israel està buscant socis internacionals per gestionar la zona, i ha suggerit que la gestió quedaria en mans d’organismes internacionals, però no ha especificat res més. Molts sospiten que seria la polèmica Fundació Humanitària de Gaza (FHG), avalada pels Estats Units i Israel, qui en prendria el control. Aquesta iniciativa, impulsada per líders evangèlics nord-americans, està des de maig a càrrec del repartiment d’ajuda. Més de 750 palestins han mort en els seus punts de distribució mentre esperen la tan anhelada assistència.

Notícies relacionades

L’agència de notícies Reuters ha revelat que, en algun moment després de l’11 de febrer, la FHG va impulsar un pla per construir campaments anomenats "àrees de trànsit humanitari" dins i possiblement fora de Gaza per allotjar la població palestina, seguint la seva visió de "reemplaçar el control de Hamàs sobre la població" de l’enclavament. El projecte, revisat per Reuters, descriu els campaments com llocs "a gran escala" i "voluntaris" on la població podria "viure temporalment, desradicalitzar-se, reintegrar-se i preparar-se per ressituar-se si així ho vol". Segons va confirmar una font familiaritzada amb aquest tema a The Times of Israel, el pla, de 2.000 milions de dòlars, ha sigut presentat a l’Administració Trump i debatut recentment a la Casa Blanca.

Ahir van continuar els atacs israelians a la Franja. Almenys 42 persones van morir-hi. Els bombardejos van arribar a zones on hi havia població desplaçada en tendes de campanya.