Escassos resultats i la incertesa s’estén

Al llindar del límit que va marcar per arribar a acords bilaterals, el republicà només ha aconseguit pactes marc amb el Regne Unit i el Vietnam i una treva amb la Xina pocs dies abans de la fi del termini que va marcar.

El president dels Estats Units, Donald Trump, el 4 de juliol. | JULIA DEMAREE NIKHINSON / AP

El president dels Estats Units, Donald Trump, el 4 de juliol. | JULIA DEMAREE NIKHINSON / AP

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Entre els problemes que enfronta el món per lidiar amb la presidència de Donald Trump hi ha el fet que el mandatari dels Estats Units és volàtil i impredictible. També, que es té a ell mateix en molt alta estima i es considera un negociador mestre. Aquestes característiques es combinen amb potencial explosiu en el terreny dels aranzels, en què aquesta setmana el republicà torna a portar el món a una guerra comercial i estén, de nou, la incertesa.

El 9 d’abril, set dies després de provocar un sotrac global amb l’anunci de la imposició a desenes de països de gravàmens que anomena "recíprocs", va establir una pausa de 90 dies perquè aquestes nacions negociessin acords que satisfessin les exigències de Washington. Assessors comercials del president com ara Pete Navarro van arribar a prometre "90 pactes en 90 dies". No obstant, per a dissabte, a quatre dies de la data límit, només tenien dos acords marc amb el Regne Unit i el Vietnam i una treva amb la Xina, amb terminis de negociació diferents.

Hi ha diversos socis comercials fonamentals, com ara la Unió Europea (UE) i l’Índia, que negocien contra rellotge i sota intenses pressions per arribar a pactes marc semblants als de Londres i Hanoi. També estan avançades les converses per a acords de l’estil amb Corea del Sud, Malàisia, Indonèsia, Tailàndia i el Japó, segons diverses informacions de premsa.

Negociació unilateral

Notícies relacionades

Aquest divendres Trump assegurava que dilluns comença a enviar a una dotzena de països cartes en què es marquen d’una manera unilateral aranzels. Ja la vigília, al parlar d’aquestes i altres missives, havia dit que podien incloure gravàmens que arribarien "fins al 60 o 70%" un percentatge més alt que cap dels que va anunciar el 2 d’abril, en aquella jornada que va batejar com "el dia de l’alliberament". A més, va explicar que entraran en vigor l’1 d’agost, un nou termini que reforça la tàctica repetida d’anar variant i prorrogant els terminis perquè els països amenaçats negociïn.

Trump està convençut de la seva mà guanyadora en aquesta partida comercial i es veu en una posició de força, com demostrava fa un parell de setmanes al dir: "Podem fer el que vulguem, estendre terminis o escurçar-los". Amb els aranzels que ja ha imposat, ha aconseguit ara com ara que els EUA recaptin 80.000 milions de dòlars, i els ingressos dels seus gravàmens seran més que benvinguts després de l’aprovació d’una llei fiscal que apuja un dèficit que ja és molt elevat.