Les retallades dels EUA podrien provocar 14 milions de morts

‘The Lancet’ assenyala que els programes finançats per la USAID han previngut la mort de més de 90 milions de persones

Les retallades dels EUA podrien provocar 14 milions de morts

Europa Press/Contacto/Algi Febri Sugita

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’ajuda al desenvolupament rarament és la solució per als problemes estructurals del món, però no hi ha dubte que contribueix a mitigar els seus efectes més perniciosos. Un nou estudi publicat a The Lancet afirma que els programes finançats per l’Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID) entre el 2001 i el 2021 van evitar la mort de 91 milions de persones als països pobres i en desenvolupament. Uns èxits, principalment en l’àmbit de la salut pública, ara seriosament en entredit. Les massives retallades a l’ajuda exterior de la Casa Blanca estan cridades a revertir els progressos de les últimes dues dècades, fins al punt que, segons les prediccions de l’estudi, 14 milions de persones moriran per causes prevenibles en els pròxims cinc anys, inclosos 4,5 milions de menors de cinc anys, si no es reactiven les ajudes.

Notícies relacionades

Fins a l’arribada de Donald Trump al poder, l’agència per al desenvolupament nord-americana va ser la principal donant internacional en termes absoluts. Els 55.000 milions que va desemborsar el 2023 van representar el 43% dels fons públics destinats a sostenir el sistema humanitari, quatre punts per sobre del que representava fa una dècada. Unes xifres que parlen per si soles, malgrat que si es compara amb l’ingrés nacional brut, els EUA només van destinar un 0,24% a aquest àmbit. Molt per sota de Noruega (1,09%) o Luxemburg (1%), però també de l’objectiu del 0,7% fixat per l’ONU, un llindar a què Espanya s’ha compromès a arribar el 2030, segons va anunciar a Sevilla el president Sánchez.

L’estudi ha sigut elaborat per investigadors de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), la Universitat de Califòrnia (UCLA), l’Institut de Salut Col·lectiva de la Universitat Federal de Badia (ISC-UFBA) o el Centre d’Investigació en Salut de Manhiça. "Aquest estudi arriba en un moment crític", assegura Davide Rasella, investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) a l’ISGlobal i coordinador de l’estudi. "Si volem complir els objectius de desenvolupament sostenible, no podem permetre’ns desmantellar mecanismes de finançament com la USAID, que han demostrat salvar milions de vides. És moment d’ampliar, no de retallar", afegeix Rasella.