La nova Casa Blanca

Trump amenaça la UE amb aranzels del 50% i minimitza les opcions d’acord

Brussel·les respon que defensarà els interessos europeus i exigeix "respecte mutu"

Les borses europees van reaccionar amb baixades d’entre l’1,1% i l’1,9% al tancament de la sessió

El dirigent desafia les companyies de mòbils amb una taxa del 25% si fabriquen fora del país

Trump amenaça la UE amb aranzels del 50% i minimitza les opcions d’acord
5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump va sacsejar de nou ahir la guerra comercial que ha obert contra el món amb una amenaça a la Unió Europea d’imposar-li aranzels del 50% des de l’1 de juny. El president nord-americà va amenaçar, a més, Apple de gravar amb el 25% els iPhones que es venen als Estats Units si no es fabriquen al país, un avís en el qual després va incloure Samsumg i qualsevol fabricant de mòbils.

Els intimidatoris avisos, que van arribar primer en uns missatges matiners a Truth Social i que més tard va ratificar en declaracions al Despatx Oval després de signar ordres executives vinculades a l’energia nuclear, van donar, una vegada més, un altre sotrac als mercats globals.

El selectiu espanyol Ibex 35 va arribar a baixar gairebé un 2,5%, si bé va moderar les seves caigudes al tancament de la sessió i va acabar amb un retrocés de l’1,18%, tot i que va salvar els 14.100 punts, en línia amb els principals índexs europeus: Milà es va deixar un 1,94%; París, un 1,65%; Frankfurt, un 1,54%; mentre que Londres, fora de l’impacte de l’anunci dels aranzels, va perdre un 0,24%, informen Paula Blanco i Celia López. A l’altre costat de l’Atlàntic, l’índex Dow Jones va retrocedir un 0,61%, el Nasdaq va perdre un 1% i l’ampliat S&P 500 va caure un 0,67%.

La inopinada andanada contra Europa va arribar primer en un dels missatges matutins en la xarxa social de Trump, algunes hores després d’haver participat en un polèmic sopar amb els principals compradors del seu memecoin. En el missatge, el president va desestimar les converses amb la UE, va arribar a dir que "no van enlloc" i va anunciar que "recomana" imposar directament l’aranzel del 50% al cap només de nou dies.

Hores després, en la compareixença davant la premsa al Despatx Oval, va insistir en aquesta data de l’1 de juny, però deixant alhora una petita finestra, si més no mínima, a l’opció d’un acord per evitar-ho.

Primer, a una pregunta d’una periodista sobre si creu que amb aquests nou dies n’hi ha prou per a un pacte, Trump va replicar taxativament: "No busco un acord. Vull dir, hem marcat el 50%". No obstant, a continuació va afegir que estaria disposat a "posposar" els aranzels a fabricants europeus que plantegin instal·lar producció als EUA. I en una altra pregunta sobre si hi ha una cosa que la UE pot fer per evitar el gravamen per als seus productes (molt per sobre del 20% que inicialment Trump havia marcat a l’abril), el republicà va respondre: "Veurem què passa".

Tant a Truth Social com en les declaracions fetes a la Casa Blanca, el missatge de Trump va replicar els elements habituals del seu diàleg públic sobre la UE, incloses mentides, exageracions i errors. Aquesta vegada va dir que el dèficit comercial dels EUA amb la UE és de 250 milions de dòlars, quan se suposa que volia dir 250.000 milions (tot i que és una xifra inflada i que no pren en consideració el seu superàvit en serveis). Va insistir, a més, en la falsedat que la UE es va formar "amb el propòsit principal d’aprofitar-se dels EUA en comerç".

Com ja va fer per anunciar els aranzels que denomina erròniament "recíprocs", i que va posar en pausa globalment durant 90 dies el 9 d’abril passat (una setmana després d’haver-los anunciar), Trump va acusar Europa d’utilitzar més que "poderoses barreres comercials". Concretament, a Truth Social va parlar d’"IVA, ridícules multes corporatives, barreres no comercials, manipulacions de la moneda, demandes injustes i injustificades contra empreses nord-americanes i més". Des de la Casa Blanca es va referir en concret a una multa de 17.000 milions a Apple.

La proposta europea

El missatge matutí de Trump elevava la tensió unes hores abans que s’hagués de produir una trucada prevista entre el representant comercial dels EUA, Jamieson Greer, i el seu homòleg europeu, Maros Sefcovic. I el va ampliar en entrevistes a Fox News i Bloomberg TV el secretari del Tresor, Scott Bessent, que va assenyalar que el republicà està "frustrat" amb la UE i que considera insuficient la proposta que Europa ha fet en les negociacions.

L’última proposta presentada per Brussel·les, segons informava l’agència Bloomberg fa un parell de dies, posa sobre la taula una reducció gradual d’aranzels que acabaria amb l’eliminació total dels gravàmens en alguns productes agrícoles clau i béns industrials. Així mateix, incorpora idees que tenen en compte interessos dels EUA, inclosos drets laborals internacionals, estàndards mediambientals i seguretat econòmica, i delinea inversions mútues i compres estratègiques en energia, intel·ligència artificial i connectivitat digital.

Notícies relacionades

La resposta de Brussel·les no va tardar a arribar, en un missatge del comissari de Comerç de la UE. Sefcovic, després de la trucada que va mantenir amb Greer i amb el secretari de Comerç nord-americà, Howard Lutnick, va traslladar als Estats Units el seu "ple compromís" d’arribar a un acord que beneficiï les dues parts, si bé va mantenir la fermesa de la seva posició. "La Comissió Europea continua disposada a treballar de bona fe. El comerç entre la UE i els Estats Units és inigualable i s’ha de guiar pel respecte mutu, no per les amenaces. Estem disposats a defensar els nostres interessos", va assenyalar el comissari a través del seu perfil en la xarxa social X.

També ahir, Trump va amenaçar Apple amb aranzels del 25% per als iPhones fabricats fora dels EUA. Aquesta intimidació arriba una setmana després que el mandatari critiqués els plans d’Apple d’incrementar la producció a l’Índia. Potser conscient que assenyalar en particular un producte d’una empresa és legalment més que qüestionable, va assegurar que l’aranzel no només seria per als iPhones, sinó "per a tots els fabricants" de mòbils. També va dir que estudia posar-lo en vigor a finals de juny.