Una jutge bloqueja el veto a Harvard d’admetre estrangers

La universitat guanya una batalla en l’assalt del Govern dels EUA contra l’educació superior i l’alumnat internacional

Una jutge bloqueja el veto a Harvard d’admetre estrangers
2
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

En la batalla de Donald Trump contra Harvard, la universitat va obtenir ahir una victòria important. Tan sols 24 hores després que el Departament de Seguretat Nacional anunciés que impediria a la institució admetre estudiants internacionals dijous, la universitat va demandar l’administració Trump i un jutge federal a Boston li va donar la raó, bloquejant així la implementació de l’ordre del govern federal.

La jutge, Allison D. Burrough, va dictar una ordre de restricció temporal contra el decret federal, al·legant que donava per provat que, com argumentava Harvard, l’aplicació de tal mesura causaria un "perjudici immediat i irreparable" a la universitat. Els més de 6.800 estudiants internacionals de la universitat, una quarta part de l’alumnat, són una font imprescindible d’ingressos econòmics per a la prestigiosa universitat, que té matrícules a partir de 60.000 euros a l’any per a estudiants forans.

L’Administració Trump, amb l’ordre emesa dijous, havia revocat la certificació de Harvard per esponsoritzar visats, a l’eliminar-la de l’anomenat Sistema d’Informació d’Estudiants i Visitants d’Intercanvi (SEVIS, per les seves sigles en anglès), que li atorga la capacitat de portar estudiants i investigadors al país. Per tant, totes les persones el garant de les quals és aquesta universitat perden el seu estatus migratori amb "efecte immediat", es llegia a la carta que va enviar la secretària de Seguretat Nacional del Govern de Trump, Kristi Noem, a la universitat. Els que s’acaben de graduar, que poden treballar dins de la seva àrea de formació entre un i tres anys sota aquest mateix visat, també perdien el dret a treballar.

"Tinc molta por de travessar la frontera. M’estic informant dels meus drets a l’aeroport, però en aquest moment ningú té drets en un aeroport nord-americà", explicava a aquest diari la María, sota condició d’anonimat, mentre mirava de tornar als EUA des d’Espanya, on ha vingut uns dies a veure la seva família abans d’incorporar-se a les pràctiques d’investigació a Harvard, després d’acabar el seu primer curs de postgrau. "És una situació molt estressant i ja arriba un punt que està sent inhumà. Això és literalment feixisme", diu la María.

Presència legal

Notícies relacionades

"No hi ha període de gràcia, la revocació del visat és efectiva immediatament per a tothom. Els estudiants internacionals de Harvard ja no tenen presència legal als EUA en aquest moment", els comunicava un jurista dijous un grup d’estudiants de Harvard.

Per la seva part, el president de la institució, Alan M. Garber, assegura que Harvard ja havia atès la petició de compartir dades amb el Departament de Seguretat Nacional, argument principal de l’Administració Trump, que titlla la universitat de no fer prou per acabar amb l’"antisemtisme" al campus. Considerava l’ordre presidencial una "represàlia" que titllava d’"il·legal i injustificada". A més, assenyalava un doble propòsit: posa en perill el futur de milers d’estudiants i acadèmics de Harvard i serveix d’advertència" a altres institucions.