La UER no sancionarà RTVE i defensa el seu patrocinador israelià

La polèmica pel certamen musical s’estén a Bèlgica i Islàndia, que s’alineen amb Espanya i també qüestionen el televot

La UER no sancionarà RTVE i defensa el seu patrocinador israelià
2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

La Unió Europea de Radiodifusió (UER), l’organitzadora del festival d’Eurovisió, finalment no sancionarà RTVE per l’emissió, dissabte passat, d’un missatge en favor de Palestina just abans d’iniciar la retransmissió oficial de la final de la 69a edició del certamen a les 20.59 hores en La 1. "RTVE és responsable de qualsevol contingut emès fora de la retransmissió del festival d’Eurovisió", van assumir davant Europa Press fonts de la UER, organisme que no s’ha pronunciat després de la petició del president del Govern, Pedro Sánchez, d’expulsar Israel del concurs.

La UER havia advertit per carta RTVE de possibles sancions i multes en el cas que durant la final es repetissin els comentaris fets sobre les víctimes de Gaza en la presentació de la cançó de la representant israeliana, Yuval Raphael, en la segona semifinal.

Quant al polèmic patrocini de l’empresa israeliana de cosmètics Moroccanoil, les fonts de la UER consultades per Europa Press van defensar que es tracta d’una "empresa global amb seu a Nova York" que "ha sigut un valuós patrocinador del Festival de la Cançó d’Eurovisió des del 2020". "Ens complau que la nostra col·laboració hagi continuat el 2025", van assenyalar. "Cap patrocinador té influència ni impacte directe en el contingut editorial del Festival de la Cançó d’Eurovisió, ni en la participació de cap emissora membre de la UER", van remarcar aquestes fonts.

Notícies relacionades

En paral·lel, la televisió neerlandòfona de Bèlgica VRT i la Corporació Nacional de Radiodifusió d’Islàndia (RÚV) es van sumar ahir a la petició d’una auditoria que RTVE va fer a la UER per conèixer com funciona el televot i valorar si és el sistema "més adequat". La tele belga també va reclamar a la UER "total transparència" sobre el funcionament del vot del públic i va posar en dubte la participació de la cadena en futures edicions d’aquest esdeveniment. Per la seva banda, el director de la RÚV, Stefán Eiríksson, va afirmar que sol·licitarà a la UER la mateixa informació sobre la votació telefònica que RTVE.

D’altra banda, la representant espanyola a Eurovisió, Melody, acompanyada del seu marit, va aterrar diumenge a la nit a Màlaga –després de quedar antepenúltima– i va canviar l’agenda prevista, que l’havia de portar a Madrid juntament amb la delegació espanyola per fer una roda de premsa. La cantant va afirmar que va primar anar a la ciutat andalusa on viu per poder veure el seu fill i els seus pares.