La Flotilla cap a Gaza denuncia un atac amb drons a l’est de Malta

Els activistes titllen de "crim de guerra" l’agressió a un vaixell d’ajuda humanitària en què havien d’embarcar tres espanyols

La Flotilla cap a Gaza denuncia un atac amb drons a l’est de Malta
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Un atac amb drons presumptament israelià va impactar la matinada passada en un vaixell adscrit a la iniciativa internacional Flotilla de la Llibertat, que fa accions contra el bloqueig d’Israel a la Franja de Gaza. L’embarcació era a prop de Malta, a gairebé 2.000 quilòmetres de distància de l’enclavament palestí. Fonts de la campanya estatal de la Flotilla, Rumb a Gaza, asseguren a EL PERIÓDICO que, entre la trentena d’activistes participants en la missió, hi ha tres espanyols, dos catalans i un basc. "És un crim de guerra a un vaixell civil d’ajuda humanitària amb civils a bord i s’ha realitzat en aigües internacionals", va denunciar l’activista Eduard Lucas a aquest diari.

Lucas es trobava al port quan a les 00.23 de la matinada d’ahir un dron va atacar en dues ocasions la proa del vaixell en què havia d’embarcar ahir al matí. El Conscience és un vaixell de passatgers que navega sota bandera de Palau, i era utilitzat per la coalició de la Flotilla de la Libertad per portar a terme una acció no-violenta per portar ajuda humanitària a la Franja de Gaza. "La nostra missió és trencar el setge imposat per Israel, portar ajuda humanitària i obrir un corredor humanitari, alhora que posar llum a tot el que està passant, que sembla que sovint s’apaga: el genocidi i els crims atroços d’Israel i el sionisme contra el poble palestí", denuncia Lucas. L’agressió contra el vaixell, que es trobava a 14 milles a l’est de Malta, va tenir lloc el mateix dia que es compleixen dos mesos des que Israel va segellar les fronteres de l’enclavament palestí, sense permetre l’entrada d’assistència humanitària ni de cap tipus de bé comercial. Des d’aleshores, la fam s’ha estès pel territori.

Incendi i danys

Notícies relacionades

L’atac sembla haver tingut per objectiu específic el generador del vaixell. Com a resultat, va provocar un incendi al vaixell i va destruir el sistema elèctric, a més de fer malbé la carcassa. Alguns vídeos que circulen pels canals oficials en xarxes socials de la iniciativa mostren foc sobre la carcassa en la foscor de la nit, i es pot sentir el fort so d’una explosió. Israel no ha confirmat ser darrere de l’atac, però els mitjans del país ja parlen d’"un presumpte atac israelià". Aquesta acció no-violenta havia sigut portada a terme sota censura informativa per evitar qualsevol sabotatge. Imatges compartides amb EL PERIÓDICO des del vaixell mostren dos forats causats pels dos atacs del dron a la coberta. Lucas assenyala que hi va haver tres ferits lleus.

Voluntaris de més de 21 països han viatjat a Malta durant els últims dies per abordar la missió a Gaza. Entre ells, es troba l’activista sueca Greta Thunberg i els tres activistes espanyols. Al vaixell ja hi havia almenys quatre activistes. "El vaixell es dirigia cap a Malta per recollir-los a tots i, des d’allà, dirigir-se cap a Gaza, i els estaven embarcant en grups petits en aigües internacionals", assegura una portaveu de Rumb a Gaza, la campanya espanyola de la Flotilla de la Llibertat, a aquest diari.