La gestió migratòria

La UE apunta a Egipte o el Marroc com a països "segurs" per a l’asil

Les sol·licituds d’acollida de persones procedents dels territoris assenyalats per Brussel·les es tramitaran per un procediment accelerat

La CE vetlla perquè els estats no expulsin els ciutadans a llocs on hi hagi un risc greu de persecució

La UE apunta a Egipte o el Marroc com a països "segurs" per a l’asil
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Ríos
Beatriz Ríos

Periodista

ver +

La Comissió Europea va proposar ahir avançar l’entrada en vigor d’algunes mesures del Pacte Migratori perquè els països puguin accelerar la tramitació de les sol·licituds d’asil d’algunes persones, inclosa l’adopció d’una llista de països d’origen que Brussel·les considera com a segurs que inclou Bangladesh, Egipte o el Marroc.

L’Executiu comunitari va proposar també incloure en aquesta llista Kosovo, Colòmbia, Tunísia i l’Índia, a banda de tots els països que són candidats a entrar en el bloc. Això suposa que les sol·licituds de persones que provinguin d’aquests països s’hauran d’examinar en un termini màxim de tres mesos i podran avaluar-se fins i tot en frontera, i facilitar així les expulsions en cas de decisió negativa. Brussel·les insisteix en qualsevol cas en la importància de portar a terme una anàlisi individual de cada sol·licitud.

La llista, segons assenyala la Comissió, és revisable i pot modificar-se quan un país deixi de complir els criteris per considerar-se país "segur". Segons la legislació europea, això implica que es tracti d’un país democràtic i no hi ha cap tipus de persecució en aquest, però també que es respectin els drets humans.

Garantir la democràcia

Un altre dels criteris que té en compte la Comissió és que aquests països no expulsin o extradeixin els seus propis ciutadans a països on hi hagi un risc greu de persecució, tortura o pena de mort. També han de ser països on hi hagi un sistema que permeti recórrer en cas que es violin els seus drets. Brussel·les ha tingut en compte també que siguin països que "generen una càrrega significativa" de peticions però que tenen una taxa de reconeixement inferior al 5% a tota la UE.

En el cas dels països candidats, l’Executiu comunitari els considera segurs a l’entendre que "estan treballant per arribar a l’estabilitat de les institucions que garanteixen la democràcia, l’Estat de dret, els drets humans i el respecte i la protecció de les minories". Només en quedaran exclosos països on hi hagi violència indiscriminada, un conflicte, sancions contra el país o una taxa de reconeixement superior al 20%. Això implica el reconeixement, per exemple, de Turquia com a país segur.

La Comissió entén que aquesta llista permetrà "recolzar l’examen ràpid de les sol·licituds probablement infundades". L’Executiu comunitari ha tingut en compte informació de l’Agència d’Asil de la UE, el Servei d’Acció Exterior, els diferents governs o l’ACNUR a l’hora de seleccionar els països. Brussel·les al·lega que aquesta llista no està tancada.

A més de la proposta de països segurs, la Comissió també planteja introduir un nou principi a l’hora d’aplicar els procediments accelerats i en frontera per a l’anàlisi de les sol·licituds d’asil. En particular, Brussel·les proposa que els nacionals de països amb una ràtio de reconeixement de protecció internacional per sota del 20% estiguin sotmesos a aquest procediment accelerat.

Notícies relacionades

La Comissió remarca que l’objectiu és donar més flexibilitat als governs a l’hora de tractar les sol·licituds d’asil, de nou, considerant que aquestes són "probablement" infundades. "Això permet als estats membres adaptar-se als canvis en els fluxos migratoris amb flexibilitat i processar amb més agilitat les sol·licituds", explica Brussel·les.

El Parlament Europeu i el Consell hauran de negociar per mirar d’aprovar la proposta. La Comissió espera que puguin fer-ho al més aviat possible.