Retrocés històric per a la comunitat LGTBIQ+
Una de les primeres ordres executives firmades pel president suprimeix la identitat no binària, en una clara regressió dels drets pels quals aquesta comunitat ha lluitat durant dècades.

Acabar amb les proteccions legals a la diversitat de raça i gènere als EUA era una de les prioritats de Donald Trump. A penes unes hores després d’assumir el poder va firmar una sèrie d’ordres executives que carregaven contra aquests drets socials adquirits. En particular, una destinada a acabar amb el dret de la comunitat LGTBIQ+ a identificar-se com a tal (als EUA a partir d’ara només podràs definir-te legalment com a home o dona segons el sexe assignat al naixement, sense opció de canvi i sense cabuda per a persones no binàries). A més, queden suspeses les garanties de diversitat i representativitat racial.
"Podran esborrar els nostres documents però la nostra identitat no pot ser esborrada", explica a EL PERIÓDICO Alexa Rodríguez, fundadora de l’organització Trans-Latinx DMV, sigles amb referència a la ciutat de Washington DC i els estats limítrofs de Maryland i Virginia, àrea d’acció de l’entitat. "Estem a punt, estem en alerta", diu Rodríguez al telèfon, pausada i segura. Originària d’El Salvador, va fugir de la repressió per la seva identitat de gènere.
Algunes de les ordres executives de Trump es basen a rescindir una dotzena de mesures preses pel seu predecessor, Joe Biden, que havien promogut la diversitat, l’equitat i la inclusió (DEI) de persones LGTBIQ+ i minories racials. Trump, en canvi, ha definit aquestes proteccions com "pràctiques impopulars, inflamades, il·legals i radicals dins de cada agència i oficina del Govern federal". Alts funcionaris de la Casa Blanca van detallar les dues ordres a un grup de periodistes, agrupant-les sota l’agenda més àmplia de la "restauració del seny", en paraules de l’Administració Trump.
Resistència
És també el cas d’Ashley, dona transoriginària d’El Salvador amb més de 20 anys als EUA, que prefereix no dir el seu cognom: "Vam venir aquí perquè en teoria era el país de la llibertat. Però és ben contradictori. Quan [Trump] parla de llibertat s’enfoca en el benefici d’ell i els seus i van contra nosaltres", raona, i diu sentir-se "consternada i amb temor" que augmenti la transfòbia. "Això alimenta l’odi, els crims, ens posa en perill". I afegeix: "Imagina’t quan sents que has aconseguit alguna cosa i de sobte fas un pas tan gran cap enrere".
"La gent té por, sí, sobretot a perdre la seva assegurança pública de salut, però els demanem que no es desesperin", afegeix Alexa Rodríguez. Queden als llimbs els programes especialitzats d’atenció mèdica i psicosocial per a les persones trans de renda baixa, que han estat fins ara emparades per Medicaid. Els fons són federals (Trump pot eliminar-los) però la gestió del pressupost és de cada estat, cosa que obre la porta a la recerca de llacunes burocràtiques.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?
- Scariolo anuncia que deixa la selecció després de l’Eurobasket i posarà rumb al Reial Madrid