El conflicte del Pròxim Orient

Israel bombardeja Beirut i causa almenys 12 morts en l’ofensiva contra Hezbol·là

Un dels finats és Ibrahim Aqil, que segons l’Exèrcit hebreu pertanyia a una força d’elit de la milícia que planejava envair el Golan 

L’atac també va deixar més de 60 ferits

Israel bombardeja Beirut i causa almenys 12 morts en l’ofensiva contra Hezbol·là
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

El repetitiu so de les ambulàncies no interromp la pau dels transeünts dels barris del sud de Beirut. És divendres a la tarda, moment ideal per fer les compres setmanals. Les botigues continuen obertes. No tanquen, malgrat el caos que s’intueix a tot just unes desenes de metres. Allà, la terra s’ha empassat un parell d’edificis. Cap a dos quarts de quatre del migdia, els blocs es van enfonsar, i es vam emportar amb si els que eren dins i sota d’aquests. L’autor va confessar el moment. "Les Forces de Defensa d’Israel han atacat Beirut", va dir l’Exèrcit hebreu a X. ¿Com? Quatre drons, quatre diminuts i precisos drons, van desencadenar el terror i van tornar a curullar Beirut de mort. I de nou la resignació prenent la capital libanesa. Ja hi ha almenys una dotzena de persones mortes, entre les quals hi ha infants, 66 ferits, nou en estat crític, i una quinzena de desapareguts. Des del cel, Israel va esquinçar l’urbs mediterrània per tercera vegada en cinc dies.

"Són el més pur mal", denuncia un taxista a EL PERIÓDICO, abans d’apujar el volum de la ràdio. "És Història i l’estem narrant", reconeix el locutor de l’emissora La veu del Líban. Dos dies després dels últims atacs contra membres de Hezbol·là al detonar explosius en els seus busques i els seus walkie talkies, l’Exèrcit hebreu va implicar la realitat de la guerra als carrers de Beirut. Després de la nit més violenta viscuda al sud del Líban des que van començar els enfrontaments transfronterers el 8 d’octubre, les forces israelianes van bombardejar el suburbi del sud de Dahiyeh a Beirut, on Hezbol·là compta amb molta presència i control. Tant que una de les víctimes seria un alt comandant de Hezbol·là, Ibrahim Aqil, segons va informar l’Exèrcit israelià.

Aqil era membre del consell militar del grup xiïta i del màxim òrgan de presa de decisions. Els EUA oferien una recompensa de set milions de dòlars pel seu cap; estava acusat d’agafar ostatges i participar en l’atemptat a la seva ambaixada el 1983, durant la Guerra Civil libanesa. L’Exèrcit israelià va afirmar que Aqil era el comandant interí de la força d’elit Radwan, que encara no s’ha involucrat en l’esforç bèl·lic, i que va ser assassinat juntament amb altres comandants superiors de la unitat. "Aqil i els altres dirigents finats –considera que en són, almenys, una desena– estaven involucrats en la planificació d’una invasió del Golan per part de Hezbol·là, amb l’objectiu d’envair les ciutats del Golan i matar civils", va al·legar l’Exèrcit israelià, comparant els seus suposats plans amb l’atac del 7 d’octubre.

Tercer atac

Notícies relacionades

"No busquem una escalada àmplia a la regió", van dir les autoritats militars hebrees en la mateixa setmana en què també van matar una quarantena de persones al fer detonar explosius inserits als seus dispositius electrònics. Es tracta del tercer atac contra la capital libanesa aquest any de guerra. Al gener, un dron va matar amb precisió Saleh al-Arouri, líder d’alt rang de Hamàs, al mateix barri. No es van reportar víctimes civils llavors. A finals de juliol, Fuad Shukur, comandant de Hezbol·là i mà dreta del líder Hassan Nasrallah, va ser assassinat en un atac del mateix tipus. Quatre civils, dos infants i dues dones van morir en l’agressió que també va ferir 80 persones més. Amb aquest nou atac, Israel confirma la tendència dels últims dies: el seu camp de batalla és el Líban, no la Franja de Gaza.

Mentre queia la nit sobre les ruïnes dels edificis residencials, la tensió continuava dominant l’escena. Soldats de l’Exèrcit libanès i partidaris de Hezbol·là van acordar la zona, controlant-ne els accessos. A aquest diari no se li va permetre accedir a l’àrea de l’atac, igual com a molts altres mitjans internacionals. "Hi ha moltes sospites i tothom està molt nerviós", va afirmar un militar a les portes d’un hospital adjacent en el qual anaven arribant alguns ferits.

Temes:

Gaza Israel Beirut