La violència esclata a Veneçuela i deixa almenys quatre morts
L’oposició a Maduro insisteix en la seva victòria a les urnes mentre el Govern de Caracas denuncia els intents de desestabilitzar el país / L’OEA parla de manipulació electoral
Dos dies després de les eleccions presidencials que oficialment van consagrar guanyador Nicolás Maduro, els veneçolans miren com es posa davant dels seus ulls l’abisme polític. Les posicions entre el Govern i l’oposició són irreconciliables i presagien enfrontaments majors que en les últimes hores van deixar almenys quatre morts, desenes de ferits i 749 detinguts.
"No negociarem resultats. No es negocien", va assegurar María Corina Machado durant una manifestació al barri de Las Mercedes. Enfilada en un camió, al costat d’Edmundo Gutiérrez Urrutia, i aclamada per milers de persones, Machado va assegurar amb el 84% de les actes que l’oposició té en el seu poder, el candidat de la Plataforma d’Unitat Democràtica (PUD) és el guanyador inequívoc dels comicis de diumenge. "No només hem guanyat: hem arrasat i en tenim les proves. Veneçuela té el seu president. El món sencer sap el que sabem, vostès ho han vist amb els seus propis ulls. Les proves irrefutables que hem guanyat. Sabíem de què són capaços, que inventarien tota mena de trampes, per això vam construir una xarxa ciutadana durant mesos". La dirigent de dretes va exigir al Consell Nacional Electoral (CNE) que entreguin les actes. "¿Per què triguen tant?", es va preguntar
A prop de l’avinguda Francisco Mirado, al Palau de Miraflores, Maduro reunia el seu Consell d’Estat per analitzar la crítica situació. "Estem desmuntant un cop d’Estat de la dreta feixista", va dir, i va assegurar que Veneçuela és el laboratori d’una conjura ordida a l’exterior com la que va tenir lloc a Ucraïna el 2014. El Govern, va dir, és el "garant de la legalitat i la pau" davant un "intent de desestabilització massiva de Veneçuela" del qual formen part "el narcotràfic, Elon Musk, l’imperialisme nord-americà i la dreta feixista".
D’acord amb el president, el projecte apunta a quedar-se amb "la màxima riquesa de petroli del món certificada, la quarta reserva de gas, la primera reserva d’or, el 20% dels aqüífers" que té Veneçuela. "Aquesta vegada no hi haurà impunitat", va afirmar.
Segons Maduro, Gutiérrez Urrutia, el seu rival en les eleccions, és un "agent dorment" de la CIA que va entrar en l’escena política com una versió 2.0 de Juan Guaidó, el diputat opositor que el 2019 es va autoproclamar "president encarregat" amb l’aval de l’administració de Donald Trump i l’acompanyament de part de la UE i l’Amèrica Llatina. "No suporten que ens hàgim recuperat econòmicament l’oligarquia dels cognoms. Li vaig dir al poble: ¿vostès volen que torni la violència? La gent deia que no. Em vaig adonar que no captaven la dimensió de l’amenaça. Però volen imposar una guerra civil. Pretenen assaltar el poder de manera violenta". El madurisme s’aprestava a mobilitzar-se per recolzar el seu president.
Machado i el mateix Gutiérrez Urrutia van cridar a mantenir les manifestacions, però sempre de caràcter pacífic. "Hem vist molts expressant el seu repudi, creiem en el dret a la lliure expressió, ha de ser de manera cívica, no caiguem en les provocacions. Ells volen enfrontar-nos entre veneçolans". Machado va assegurar que exsimpatitzants del Govern van votar per l’oposició.
Els militars, amb Maduro
"Molts que van creure en el chavisme estan amb nosaltres. No ens hem d’agredir. Enviem un missatge a les institucions militars: vostès saben què va passar. El deure és defensar la sobirania popular. Aquest procés és imparable. No acceptem el xantatge que defensar la veritat és violència". Els militars s’alineen completament amb Maduro. El ministre de Defensa, el general Vladimir Padrino López també va parlar d’un intent de "cop d’Estat".
En aquest context, l’Organització dels Estats Americans (OEA) va acusar les autoritats electorals de Veneçuela d’intentar "distorsionar el resultat" des de la "manipulació més aberrant" en un procés "sense garanties". Veneçuela no forma part de l’OEA. No obstant, la seva paraula té pes a la regió.
L’Argentina encapçala les posicions més dures davant Caracas. Però part del conflicte intern veneçolà, que ha adquirit caràcter global, trobarà una possible via de resolució en virtut del protagonisme del Brasil. El president Luiz Inacio Lula da Silva tenia planejat conversar amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, per mirar d’encarrilar la crisi. Mentrestant, la Xina i Rússia van sortir a recolzar Maduro. La UE va dir que continuarà recolzant la recerca d’"una sortida a la crisi" i que parlar de noves sancions contra Caracas és "prematur".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Vinícius fa enfadar Florentino
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- De la bona ‘vibra’ al català
- Localitzacions de cine ‘Estación Rocafort’, més enllà de BCN
- FÓRMULA 1 Alonso va enviar missatges a Newey perquè anés a Aston Martin
- Bàsquet El Barça de Peñarroya s’estrena amb una victòria prometedora
- Gavi ja treballa amb el Barça quasi 10 mesos després
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"