Estats Units

Biden justifica la renúncia amb una efusiva defensa de la democràcia

El president afirma que és hora de deixar pas a veus "noves, fresques i més joves"

El líder demòcrata defineix Kamala Harris com a «experimentada, dura i capaç»

Biden justifica la renúncia amb una  efusiva defensa de la democràcia
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

"Res, res, pot interposar-se amb la salvació de la nostra democràcia, això inclou l’ambició personal. Per això he decidit que el millor camí és passar la torxa a una nova generació. És la millor manera d’unir la nostra nació". Amb aquestes paraules, el president dels Estats Units, Joe Biden, va explicar dimecres en un discurs al país des del Despatx Oval en horari de màxima audiència la decisió de renunciar com a candidat demòcrata per enfrontar-se al novembre a Donald Trump, un esforç que ara lidera la vicepresidenta Kamala Harris.

Era la primera aparició amb declaracions de Biden des que diumenge, a través d’una carta distribuïda a X (Twitter), va anunciar aquesta renúncia, que va arribar després de setmanes d’intensa pressió del seu mateix partit per les pors sobre el seu estat i les seves capacitats als 81 anys, disparats després de la seva desastrosa actuació en el debat davant Trump el 27 de juny. No va entrar a parlar-ne, tot i que al llarg dels 11 minuts se li va poder notar alguna dificultat per llegir part del seu discurs, una intervenció banyada en solemnitat.

"Hi ha un moment i un lloc per als llargs anys d’experiència en la vida pública", va dir Biden, que va destacar fins on va arribar "aquell nen de principis modestos que tartamudejava". I llavors hi va afegir que hi ha també un temps i un lloc per a veus "noves", "fresques" i "més joves" i va precisar que "aquell temps i lloc és ara". Harris, a qui va definir com "experimentada, dura, capaç", té 59 anys.

Els pròxims sis mesos

Biden va fer un repàs i abrandada defensa dels èxits de la seva presidència, del seu lideratge i de la seva visió, arguments pels quals havia decidit buscar la reelecció i que creia, segons va dir, que mereixien un segon mandat. Va prometre continuar treballant els sis mesos que li queden en el càrrec a fer avançar la seva agenda.

Hi va incloure rebaixar els costos per a les famílies treballadores, seguir defensant llibertats personals i drets civils, parlar contra la violència d’armes o la lluita contra la crisi climàtica. Va delinear objectius de política exterior, incloent-hi aconseguir el final de la guerra a Gaza i reforçar l’OTAN. I va plantejar que lluitarà per una reforma del Tribunal Suprem, cosa que va titllar com a "crític per a la democràcia".

Notícies relacionades

Malgrat els mesos que li queden de mandat, el discurs, que va preparar amb els seus assessors Mike Donilon i Vinay Reddy, i amb l’historiador Jon Meacham, tenia un clar aire de comiat. Nombrós personal de l’Administració va anar a la residència de l’executiu per seguir la intervenció, que va portar alguns a les llàgrimes. Després Biden es va trobar amb aquests treballadors al jardí de la Casa Blanca i els va instar a recolzar units la candidatura de Harris.

Era un moment difícil per a Biden, que va estar acompanyat al Despatx Oval per membres de la seva família i part del seu equip. I entre molts persisteix una sensació amarga per com ha acabat la seva carrera política després de cinc dècades, amb la pressió de líders, donants i antics aliats que el van forçar a realitzar aquest pas de la torxa. Aquesta amargor se sentia especialment en el missatge que va penjar a les xarxes socials la primera dama, Jill Biden. "Per a aquells que mai han flaquejat, els que s’han negat a dubtar, els que sempre han cregut, el meu cor és ple de gratitud", va escriure a les xarxes socials replicant a més la imatge d’una nota manuscrita, un missatge on va demanar també que ara posin la seva confiança en "Kamala".