Amnistia denuncia que augmenta la repressió de les protestes a Europa
L’oenagé afirma que la infiltració de policies en moviments socials i la videovigilància restringeixen el dret a manifestar-se

Les protestes pacífiques estan sota amenaça a Europa per la repressió creixent de les forces de l’ordre. Amnistia Internacional denuncia que els governs europeus han pres una deriva perillosa en la qual imposen restriccions injustificades i punitives per apaivagar la dissidència. A més de l’ús excessiu de força, el nou informe de l’organització assenyala que l’ús de tecnologies aplicades a la vigilància civil van de la mà d’una falta de transparència, cosa que està violant els drets humans dels europeus.
"A tot el continent, les autoritats estan vilipendiant, obstaculitzant, dissuadint i castigant il·legalment aquells que protesten de manera pacífica", va afirmar Agnès Callamard, secretària general d’Amnistia Internacional, que va qualificar la situació d’"alarmant".
Espanya ocupa un lloc en aquesta llista negra de països repressius per la persistència de la llei mordassa, que compleix nou anys, i per la impunitat després dels abusos policials, com els trets de bales de foam a Catalunya que van deixar dues persones sense ull a més de patir traumatismes cranioencefàlics greus. Però la novetat més alarmant en aquest informe és que l’organització assenyala com a tendències més greus les infiltracions de policies en moviments socials, així com la videovigilància amb intel·ligència artificial.
Notícies relacionadesAmnistia denuncia com policies espanyols s’haurien infiltrat en moviments socials fent-se passar per activistes amb tal d’accedir a domicilis, a comunicacions privades, a l’àmbit familiar i fins i tot haurien establert relacions de parella i sexoafectives amb militants dels moviments amb tal de recollir informació d’incògnit. Això també s’ha detectat a Holanda i el Regne Unit, però Espanya destaca per la seva "opacitat flagrant", segons l’informe de l’organització.
"Si no hi ha autorització ni supervisió judicial, i si l’objectiu no és investigar crims o delictes concrets, estaríem davant operacions policials que vulneren els drets humans", explica a EL PERIÓDICO Daniel Canales, investigador d’Amnistia Internacional a Espanya. "Això va més enllà de la llibertat d’expressió, la llibertat d’ordre pacífica i d’associació: també vulnera el dret a la privacitat i a la intimitat".
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig
- Educació a Catalunya Més del 40% d’aspirants a estudiar Magisteri a Catalunya no aproven les proves d’accés
- Crisi elèctrica Illa compareixerà el dimarts al Parlament per donar detalls sobre l'apagada
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- ENERGIA La presidenta de Red Eléctrica apunta a les elèctriques per l’apagada i descarta dimitir perquè a la seva xarxa «res va fallar»