La cursa electoral

Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes

Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

dimarts, 5 novembre del 2024. Els Estats Units ja han posat en marxa el compte enrere cap a una nova data de vertigen. La llarga carrera cap a les eleccions presidencials tornarà a posar a prova les costures del país en plena tensió per episodis com el setge judicial a Donald Trump, la guerra interna en el Partit Republicà i la gestió del president Joe Biden. Si tots dos són confirmats com a candidats, Biden es presentarà per segona vegada amb 82 anys i Trump es presentarà als seus tercers comicis amb 78 anys. La polarització del Congrés i les guerres d’Ucraïna i Gaza afegeixen incertesa al tauler de la política americana.

Notícies relacionades

La candidatura de Biden en el Partit Demòcrata es dona per feta després del seu primer mandat a la Casa Blanca, però la seva avançada edat alimenta el debat sobre la conveniència de tornar a nominar-lo o canviar de cartell electoral. Junt amb el president s’han postulat dos candidats més amb escasses opcions: l’escriptora d’autoajuda Marianne Williamson i el congressista de Minnesota Dean Phillips. La mitjana de les enquestes atorguen a Biden prop del 70% de probabilitats de repetir com a aspirant demòcrata, però la seva popularitat és negativa des del setembre del 2021, al principi del mandat. Una mica més del 50% dels nord-americans el suspenen i prop del 40% l’aproven.

En el Partit Republicà les aigües baixen molt més revoltes. Fins a set candidats continuen en disputa per fer front a Trump, tot i que l’expresident manté un important avantatge al capdavant, amb prop del 60% de probabilitats de repetir com a aspirant. El seu principal competidor és el governador de Florida, Ron DeSantis, amb prop del 13% d’opcions. La resta de candidats se situen per sota del 8%.

Hem pres com a referència les projeccions del portal nord-americà especialitzat en sondejos i informació política FiveThirtyEight. El 15 de gener començaran a aclarir les incògnites amb els primers ‘caucus’ (eleccions primàries a cada estat), que se succeiran fins a l’estiu, quan republicans i demòcrates proclamaran els seus respectius candidats en sengles convencions nacionals.