Funcionaris colons guanyen poder legal sobre la Cisjordània ocupada

Una maniobra de l’Exèrcit hebreu podria suposar l’annexió jurídica dels territoris palestins, una victòria dels aliats més radicals del Govern

Funcionaris colons guanyen poder legal sobre la Cisjordània ocupada
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Mentre les bombes cauen sobre Gaza, i la deixen irreconeixible, hi ha una altra realitat que es transforma en silenci. A Cisjordània, d’on els focus mediàtics s’han allunyat, els colons van aconseguint el poder de la terra. Una ordre de l’Exèrcit israelià publicada a finals del mes passat transfereix importants poders legals als territoris ocupats palestins als colons que treballen per al ministre d’extrema dreta i habitant d’un assentament il·legal, Bezalel Smotrich. Els experts assenyalen que aquesta transferència de lleis, que ha passat desapercebuda en un Israel embrancat en la guerra contra Gaza i les protestes contra el Govern, suposa el pas definitiu per a l’annexió israeliana de la Cisjordània ocupada.

Amb aquesta mesura, els colons continuen fent-se més i més forts. Gràcies a aquesta transferència, aquest grup de jueus radicals passarà a controlar dotzenes d’estatus de l’Administració Civil, l’organisme israelià que governa a Cisjordània i que, fins ara, estava gestionat per l’Exèrcit com a part de l’ocupació militar de més de mig segle que asfixia aquest territori. Fa temps que Smotrich i els seus aliats persegueixen aconseguir el control d’aquest organisme, o d’una part, com a eina per estendre la sobirania israeliana a Cisjordània. A l’estar en mans del Govern central i els seus ministeris, hi hauria menys controls legals sobre l’expansió i el desenvolupament dels assentaments. En definitiva, podrien multiplicar les colònies al seu gust sense obstacles.

Netanyahu, ostatge dels ultres

L’Administració Civil s’encarrega de la planificació i construcció a l’àrea C de Cisjordània, que suposa el 60% dels territoris palestins ocupats sota ple control administratiu i de seguretat israeliana. Aquest organisme també s’encarrega de supervisar l’aplicació de mesures contra les construccions no autoritzades, ja sigui per part de colons israelians o palestins autòctons. Enmig de les protestes contra el primer ministre, Benjamin Netanyahu, en les quals la població l’acusa de ser ostatge dels seus aliats més ultres, la transferència de poders legals als colons suposa una victòria per a Smotrich. Aquest líder colon té un rol dual en el Govern de Netanyahu com a ministre de Finances i ministre adjunt en el Ministeri de Defensa.

Després de quatre mesos en l’Executiu, el febrer de l’any passat, se li va confiar gran part de l’administració de la Cisjordània ocupada amb l’objectiu de desenvolupar els assentaments i unificar la seva administració amb la del territori israelià. En un Estat hebreu que ha virat alarmantment cap a la dreta, aquesta nova mesura compleix les fantasies de molts polítics dretans que, durant molt temps, han advocat per aconseguir els territoris palestins que Israel ocupa des del 1967 i annexionar-los. "La gran història és que això ja no és una ‘annexió progressiva’ o una ‘annexió de facto’, és una annexió real", denuncia l’analista israeliana del Crisis Group, Mairav Zonszein, a The Guardian. "Aquesta és la legalització [i] normalització d’una política de llarg termini", constata.

Fa temps que els experts alerten que una transferència de poders dels militars als funcionaris públics i ministres suposaria una annexió de iure perquè Smotrich "es considera compromès abans que res a promoure els interessos dels colons israelians a Cisjordània, en comptes del benestar dels residents palestins", segons una opinió jurídica publicada per tres juristes israelians l’any passat. Amb la guerra contra Gaza de fons, que ja ha provocat la mort de 37.423 gazians, els colons, liderats per Smotrich i el ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir, han aprofitat la conjuntura per conquerir més territoris i competències sobre la Cisjordània ocupada. Al març, el Govern israelià va aprovar els plans per a 3.400 nous habitatges en assentaments. La majoria es construiran a Jerusalem Est, suposada capital d’un futur Estat palestí.

Notícies relacionades

Impacte desestabilitzador

Sense cap tipus de fre a Israel, més aviat ben al contrari, Washington es planteja en privat la possibilitat d’imposar sancions a Smotrich pel seu impacte desestabilitzador a Cisjordània, on ell també viu en una colònia il·legal d’acord amb el dret internacional, segons informen els mitjans israelians. Des del començament de la guerra, diversos països, fins i tot la Unió Europea, han imposat sancions als colons radicals que habiten als territoris ocupats, responsables d’actes provocatius contra els palestins i les seves propietats. Des del 7 d’octubre, més de 500 palestins han mort a la Cisjordània ocupada a causa de la violència de l’Exèrcit israelià i dels colons que actuen amb impunitat i sota la protecció dels soldats.

Temes:

Gaza Govern Israel