Cooperació en defensa

Turquia busca col·laborar amb Espanya per construir un portaavions i drons

Sánchez i Erdogan marquen com a objectiu, en una reunió a la Moncloa, augmentar el comerç bilateral en 5.000 milions d’euros

El president turc va agrair a Espanya la cessió d’una de les bateries de míssils Patriot

Turquia busca col·laborar amb Espanya per construir un portaavions i drons
3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Espanya i Turquia s’han posat com a objectiu augmentar en uns 5.000 milions d’euros el comerç entre els dos països abans de la pròxima cimera bilateral, encara sense data. Així ho han fixat en la reunió d’alt nivell que van celebrar ahir a Madrid el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, al palau de la Moncloa. En aquest increment, d’un quart sobre la xifra actual, la compravenda d’armament pot ser clau.

Turquia vol col·laborar amb Espanya en el desenvolupament conjunt d’un nou portaareonaus (una mena de portaavions en petit, normalment per a drons de combat, helicòpters i avions d’enlairament vertical) i en el desenvolupament de drons militars. Turquia és una potència en aquest sentit: el seu model Bayraktar va ser clau en la guerra entre l’Azerbaidjan i Armènia i està sent utilitzat amb profusió per Ucraïna contra Rússia.

"Submarins no tripulats"

"Volem cooperar en indústria de defensa. Com sap, el primer pas d’aquesta col·laboració va ser el TCG Anadolu [un portaareonaus fabricat a Turquia amb disseny de Navantia]. Ara, volem fer un pas més en un nou segment, més gran que l’actual", va dir durant una roda de premsa posterior a la trobada a Madrid. "En aquests moments, el nostre Ministeri de Defensa i la direcció d’indústria de defensa estan continuant aquesta feina".

A més, Erdogan va apuntar a una futura cooperació en la indústria de desenvolupament de drons. "A més del que s’ha dit, en termes de drons no tripulats [vehicles aeris no tripulats o VANT] estem fent passos de manera conjunta", va afegir. "Continuarem fent aquests passos fins que aconseguim submarins no tripulats. El nostre Ministeri de Defensa i la nostra direcció d’indústria de defensa caminen ràpid en aquesta direcció, i cooperarem amb Espanya".

Erdogan va agrair a Espanya la cessió d’una de les bateries de míssils Patriot per a la defensa de l’espai aeri de Turquia. Pedro Sánchez va evitar que el president turc respongués a una pregunta sobre si estaria disposat a cedir aquesta bateria al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per defensar-se de Rússia. Sánchez va prendre la paraula per assegurar que es quedarà a Turquia. Espanya sí que ha enviat míssils Patriot a Ucraïna, però no la llançadora.

El moment més tens de la trobada amb la premsa del president turc va arribar arran de les preguntes d’un periodista espanyol sobre el respecte als drets humans a Turquia. "¿Com poden confiar les empreses espanyoles en la seguretat jurídica de Turquia, quan el seu govern es nega a complir les resolucions del Tribunal Europeu de Drets Humans, que demanen l’alliberament de l’exlíder del partit prokurd Selahattin Demirtas i del filantrop Osman Kavala?". El president turc va acusar el periodista de "defensar els terroristes" i va advertir que aquests homes són a la presó per decisió de la justícia del país.

Aquesta és la vuitena reunió d’alt nivell entre els dos països. Vuit ministres del costat espanyol, inclosa la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i tercera, Teresa Ribera, i sis del costat turc van firmar una declaració conjunta i 13 memoràndums d’entesa, principalment d’àmbit econòmic: entre els quals, dos sobre energia i medi ambient, dos en matèria científica i un sobre formació professional.

Notícies relacionades

Els dos països volen reforçar el comerç bilateral i passar dels prop de 20.000 milions d’euros de comerç bilateral, fixats com a objectiu en l’anterior cimera d’Ankara el novembre del 2021, als 25.000 milions d’euros per a la pròxima, en una data encara per determinar.

El president turc va venir a Espanya acompanyat dels responsables de 150 empreses i més de 40 periodistes i va inaugurar un altre fòrum empresarial sobre infraestructures, mobilitat i transport.