Meloni vol seduir

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, durante el cierre de campaña en Roma, el pasado sábado.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, durante el cierre de campaña en Roma, el pasado sábado. / STEPHANIE GENGOTTI / BLOOMBERG

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Giorgia Meloni, la primera ministra d’Itàlia, té una doble oportunitat gairebé irrepetible. No només podrà exhibir el seu millor tarannà davant els sis països que, junt amb el seu, integren l’anomenat Grup dels Set (G7). També tindrà l’ocasió de veure’s cara a cara amb Charles Michel, el president del Consell Europeu, i, sobretot, amb la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen. Després de les eleccions europees del cap de setmana passat, en les quals fins i tot va aconseguir millorar el seu consens a Itàlia (va triomfar amb un 28%), Meloni s’ha confirmat com un important actor en el joc de les majories que s’hauran de formar per elegir els futurs líders de les institucions europees. Els seus vots no són necessaris per a la reelecció de Von der Leyen, però sí que podrien ser molt útils al bloc del Partit Popular Europeu (PPE) si més volen tirar endavant votacions sense el suport de socialistes i liberals.

Això explica la importància de les trobades –que probablement es mantindran en la màxima discreció– que es preveu que Meloni tindrà sobretot amb la democristiana Von der Leyen, que ja en el passat va dir que ha treballat molt bé amb Meloni, a més d’haver recolzat la italiana en algunes de les seves propostes, en particular en matèria d’immigració.

Notícies relacionades

Ara bé, les incògnites per aclarir no són poques. Això sobretot a causa del rebuig del president francès, Emmanuel Macron, que també participa en la trobada, i dels socialistes europeus a la possibilitat que Meloni tingui un paper influent en la pròxima legislatura europea.

Tot i així, Meloni té a favor seu una important arma, la política exterior: la italiana ha recolzat sense dubtes el suport polític i militar a Ucraïna contra Rússia. I aquest serà un dels primers temes que afrontaran els integrants del G7. Potser per això també, en l’agenda oficial, Meloni ha previst gairebé dues hores i mitja de trobades bilaterals dissabte, últim dia de la cimera. Amb qui es trobarà no s’ha fet públic, però tant la premsa italiana com fonts europees diuen que desplegarà les seves millors capacitats diplomàtiques.