Zelenski, a París: "Per a la pau justa fa falta més"

Macron planeja una "coalició" de països per enviar instructors militars a Ucraïna

Zelenski, a París: "Per a la pau justa fa falta més"
2
Es llegeix en minuts

Després de ser un dels grans protagonistes del 80è aniversari del Desembarcament de Normandia, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, es va dirigir ahir a l’Assemblea Nacional francesa amb l’objectiu d’agrair el suport rebut per part del país gal, tot i que va avisar que per a "la pau justa fa falta més". Per la seva banda, el president Emmanuel Macron va anunciar el seu objectiu d’impulsar "una coalició" de països per enviar instructors militars a Ucraïna, un projecte que el mandatari francès va descartar que suposi una "escalada" amb Rússia.

Amb honors i un llarg aplaudiment, Zelenski va arribar a un hemicicle en què destacava l’absència de gran part de La França Insubmisa i de l’extrema dreta, tot i que amb la presència de Marine Le Pen. Una cosa que el grup de Macron, Renaixement, va recriminar als dos bàndols: "¿Com no sentir vergonya davant aquestes imatges?".

I és que l’Assemblea Nacional es troba dividida davant la qüestió de fins quan s’ha de mantenir el suport incondicional al país eslau. "Sabem que no sereu aquí per a l’eternitat, i que hi ha dos sentiments: un d’elecció i un altre de deure. En cas d’obtenir la llibertat", va assenyalar Zelenski en el seu discurs.

Per a alguns partits, com La França Insubmisa, existeix un risc que el país s’involucri massa amb Ucraïna i acabi en un posició de no retorn. Fins ara, l’enviament d’armes formava part del suport indiscutible al país eslau però l’anunci, aquest dijous, del president francès de l’enviament de més material militar que inclou caces Mirage 2000-5, eleva el nivell de compromís entre els dos països. És la primera vegada que un aliat de Kíiv decideix enviar aquest nou model d’avions de combat, més potents.

"Impedir que Putin guanyi la guerra és el que ens hauria d’unir a tots. Però estic molt preocupat pels comentaris que ha fet el president ucraïnès", va declarar el diputat comunista Fabien Roussel després del discurs de Zelenski. Per la banda de La França Insubmisa, el diputat Arnaud Le Gall va lamentar la falta de debat sobre el suport de París a Kíiv: "França és un dels països més compromesos amb la possibilitat d’enfrontar-se directament a Rússia, una potència nuclear (...). Tot això mereix un veritable debat".

Després del discurs davant l’Assemblea Nacional, Zelenski es va reunir amb el president Macron al palau de l’Elisi per continuar discutint la situació sobre el terreny, així com les necessitats d’Ucraïna, en el marc de l’acord bilateral de seguretat entre els dos països.

Notícies relacionades

Macron va anunciar que França vol impulsar una "coalició" de països disposats a enviar instructors militars a Ucraïna, i va assegurar que alguns dels socis ja han donat el vistiplau a aquest pla, tot i que sense donar detalls de quins.

Rússia va reaccionar a l’anunci de l’enviament d’armes afirmant que França està "a punt per participar directament en el conflicte", una cosa que Macron va voler matisar: "Volem fer el possible per ajudar Ucraïna. ¿És l’entrenament de soldats ucraïnesos al seu territori una escalada? No", va assenyalar, abans d’insistir que França no vol una guerra amb Rússia.