Desembarcament de Normandia

Els aliats, sense Rússia, celebren els 80 anys del Dia D sota l’ombra d’Ucraïna

"La lluita entre la dictadura i la llibertat no ha acabat", adverteix Biden

Els aliats, sense Rússia, celebren els 80 anys del Dia D sota l’ombra d’Ucraïna

LUDOVIC MARIN / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

França es va vestir ahir de gala per celebrar el 80è aniversari del desembarcament de Normandia amb una jornada carregada d’actes commemoratius, als quals van assistir 200 veterans de la Segona Guerra Mundial i 25 líders internacionals, entre els quals es trobava l’amfitrió, Emmanuel Macron; el president dels EUA, Joe Biden; el president ucraïnès, Volodímir Zelenski; els reis d’Anglaterra, Carles i Camil·la, i l’exsecretari d’Estat dels EUA John Kerry, que va ser condecorat en diverses ocasions en la Guerra del Vietnam. Un altre dels assistents va ser l’actor Tom Hanks, convidat habitual als aniversaris després de protagonitzar la pel·lícula Salvem el soldat Ryan (1998), ambientada en el desembarcament de Normandia i els seus dies posteriors. Però, més enllà de la pompa, va estar molt present l’actual conflicte a Europa, la guerra d’Ucraïna, que ja es troba en el seu tercer any després que el 24 de febrer del 2022 les tropes del Kremlin iniciessin la invasió del país eslau.

"Aquí aquests homes ho van desafiar tot per alliberar la nostra terra, la nostra nació", va agrair Macron als veterans de guerra. La cerimònia nord-americana al cementiri americà de Colleville-sur-Mer, on són les tombes de més de 9.300 soldats caiguts en aquesta campanya, va obrir la commemoració del Dia D, amb la presència de Biden i la seva dona, Jill, acompanyats d’Emmanuel i Brigitte Macron. En l’acte, una desena de veterans van rebre de la mà dels dos mandataris la Legió d’Honor, creada per Napoleó el 1802, per expressar l’"eterna gratitud" als soldats que van participar en l’operació militar més gran de la història.

A l’acabar, el president francès es va dirigir a la platja d’Omaha per presidir l’acte principal de la jornada. Sobre la sorra, una poderosa imatge d’unió, on la veritable protagonista d’aquest aniversari ha sigut Ucraïna.

Protagonisme per a Ucraïna

Notícies relacionades

Igual que en la cerimònia americana, el president nord-americà va centrar el seu discurs en els paral·lelismes entre la Segona Guerra Mundial i el conflicte actual amb Rússia: "L’aïllacionisme no era la resposta fa 80 anys i no és la resposta avui", va afirmar Biden. "Davant la tornada de la guerra al nostre continent [...] davant els que pretenen canviar les fronteres per la força o reescriure la història, siguem dignes dels que van desembarcar aquí", va afegir el president francès.

El suport al país eslau es va demostrar en cada paraula i en cada gest, com quan el públic es va posar dret i va oferir un llarg aplaudiment a l’arribada del president ucraïnès. Una altra gran protagonista va ser Rússia, malgrat ser la gran absent. "La lluita entre la dictadura i la llibertat no ha acabat. Aquí a Europa veiem un exemple clar", va sentenciar Biden.