L’oposició russa a Espanya denuncia l’agressivitat a l’alça dels afins a Putin

Activistes d’Els Russos Lliures assenyalen friccions amb partidaris de la invasió d’Ucraïna

L’oposició russa a Espanya denuncia l’agressivitat a l’alça dels afins a Putin
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El temps de mantenir un perfil baix sembla haver quedat enrere. En aquest sentit, els ciutadans russos que viuen a Espanya que donen suport a la invasió ordenada pel Kremlin es mostren cada vegada més assertius i fins i tot agressius quan es manifesten, i arriben fins i tot a protagonitzar conats d’agressió física contra aquells conciutadans que els recriminen el seu suport a la guerra o els esbronquen al seu pas.

"Pensen que a Espanya la llibertat d’expressió els empara, i senten que no els passarà res si responen amb violència", denuncia Aleksei Nesterenko, president d’Els Russos Lliures, l’organització que agrupa els russos opositors a Espanya, a EL PERIÓDICO.

Atac durant una marxa

Com a exemple, Nesterenko evoca l’agressió registrada durant una marxa amb motiu del Dia de la Victòria celebrada a Barcelona a mitjans de maig. Es tracta d’una de les principals efemèrides al calendari de festivitats de l’URSS, quan es commemora la victòria de l’Exèrcit Roig soviètic sobre l’Alemanya nazi, i ha sigut convertida en els últims anys pel Kremlin en un acte de lleialtat al règim de Putin.

Una activista d’Els Russos Lliures va sortir al pas del grup amb una pancarta que reproduïa un eslògan ucraïnès combinant-lo amb la paraula feixista, una cosa que va irritar en gran manera el manifestant perquè precisament Moscou s’atribueix haver alliberat Europa del feixisme. El manifestant va estripar la pancarta i va mostrar una actitud agressiva amb l’activista opositora russa, que va filmar en vídeo l’incident que es va viure.

Nesterenko creu que hi ha un abans i un després del mes de maig del 2023, quan els russos que donen suport a la invasió d’Ucraïna residents a Espanya van poder desfilar sense haver d’inquietar-se pels carrers de Madrid, amb símbols que s’han convertit en emblemes bel·licistes de la invasió, com la lletra Z o la cinta taronja i negra de Sant Jordi. "Països com Alemanya han prohibit alguns d’aquests símbols, però el Govern espanyol els continua permetent", lamenta.

Les facilitats que han trobat a Espanya els russos favorables al Kremlin contrasten amb les pressions que els opositors han d’afrontar quan porten a terme actes o manifestacions de protesta a Espanya, a les quals regularment acudeixen individus desconeguts que prenen imatges o fotografies.

Por de represàlies

En l’acte per commemorar el tercer aniversari de l’enverinament de l’opositor Aleksei Navalni a Barcelona, agents de la policia van apartar un ciutadà amb accent llatinoamericà, mentre un altre rus era obligat pels assistents, sota amenaça d’avisar la policia, a esborrar les imatges que havia pres dels manifestants.

Notícies relacionades

Molts dels opositors tenen familiars que encara viuen a la Federació Russa i tenen por que, si són identificats, les autoritats judicials llancin represàlies contra ells.

L’organització Els Russos Lliures ha sigut declarada per les autoritats russes una organització "indesitjable", un fet que ha rebut cobertura en la premsa oficialista russa, i els seus dirigents descarten poder tornar a Rússia mentre no hi hagi un canvi polític.