El conflicte del Pròxim Orient

Espanya promet una resposta «ferma» i «diplomàtica» a les «mentides» d’Israel

El Consell de Ministres aprova el reconeixement de l’Estat palestí, que Sánchez qualifica de «contribució a la pau» 

L’Estat hebreu acusa el president d’«incitar al genocidi jueu»

Espanya promet una resposta «ferma» i «diplomàtica» a les «mentides» d’Israel
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Mario Saavedra

Las reunions del Consell de Ministres solen ser ràpides i fins a cert punt fredes, però la d’ahir va ser diferent. Tots els membres de l’organisme, començant pel president del Govern, Pedro Sánchez, van trencar en aplaudiments quan es va aprovar el reconeixement d’Espanya a l’Estat de Palestina. «Ja no es pot esperar més. Són dècades de violència, dècades anhelant la pau. És el moment de començar a fer-la realitat. La solució al conflicte passa pels dos estats. No hi ha solució alternativa», va assenyalar després el titular d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, que es va esforçar a centrar el debat en el pas fet i no en la resposta d’Israel, que va reaccionar acusant l’Executiu, i en particular Sánchez, d’«incitar al genocidi jueu».

Albares va explicar que fa dies que el seu homòleg a l’Estat hebreu, Israel Katz, escampa «notícies falses infames i menyspreables». Però Espanya no pensa deixar-se «intimidar» ni caure en «provocacions». «Soc molt conscient que el meu col·lega israelià porta dies amb provocacions, amb notícies falses infames menyspreables. Comprenc perfectament l’estratègia. Cerca que avui, en comptes de parlar del que hem de parlar, del reconeixement, estiguem parlant dels seus tuits. Ens coordinarem amb Noruega i Irlanda. Hi haurà resposta. Serà ferma, coordinada, serena i quan nosaltres decidim, no quan d’altres volen que ho fem per canviar la conversa», va argumentar Albares. La reacció d’Espanya serà «diplomàtica», va remarcar el ministre d’Exteriors, allunyant la posibilidad d’aprovar sancions econòmiques.

Katz va acusar ahir Sánchez de ser «còmplice d’incitació a l’assassinat del poble jueu i de crims de guerra» per reconèixer Palestina i no cessar la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a qui va equiparar amb el líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei.

El líder de Vox, Santiago Abascal, es va reunir ahir en persona amb el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, a Israel en una trobada d’una hora. El dirigent d’ultradreta es va desplaçar a aquest país just el dia en què Espanya va reconèixer oficialment, i de manera coordinada amb Noruega i Irlanda, l’Estat de Palestina.

Segons expliquen fonts pròximes a Abascal –que torna avui a Madrid–, el líder ultra va traslladar al seu interlocutor el suport absolut de la seva formació al poble israelià, al qual va reconèixer «el dret de defensar-se», i li va assegurar que «Pedro Sánchez no és Espanya». A més, es va comprometre a revocar el reconeixement de Palestina si arriba al Govern perquè, segons la seva opinió, «s’ha fet com a premi a Hamàs», informa

Paloma Esteban.

Notícies relacionades

Abans del Consell de Ministres, Sánchez va comparèixer a la Moncloa. «És una decisió no només de justícia històrica. L’únic objectiu és contribuir que israelians i palestins assoleixin la pau», va assenyalar, deixant clar que la iniciativa «no va contra ningú, i menys encara contra Israel». A diferència del que passa en el cas de l’acord de seguretat i cooperació militar firmat el dia anterior amb Ucraïna, el cap de l’Executiu compta aquí amb el suport del seu soci de coalició, Sumar, que li demana que faci un pas més i trenqui amb l’Estat hebreu. El PP i Vox, mentrestant, rebutgen aquest gest diplomàtic.

«L’Estat de Palestina ha de ser viable, amb Gaza i Cisjordània connectades a través d’un corredor i amb Jerusalem Est com la seva capital. La nostra visió està plenament alineada amb les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU i amb la posició tradicional de la UE. És essencial que Palestina vegi reconegut el seu lloc en la comunitat internacional. No adoptem aquesta decisió contra ningú. Menys encara contra Israel, un poble amic amb el qual volem tenir la millor relació possible», va afegir Sánchez.

Temes:

Palestina Israel