Eleccions europees

Renuncia el candidat ultra alemany que va blanquejar les SS

Maximilian Krah dimiteix dels càrrecs a AfD després de ser vetat als mítings del partit

Renuncia el candidat ultra alemany que va blanquejar les SS
1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

La campanya per als comicis europeus de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) ha quedat pràcticament en suspens. El seu controvertit cap de llista Maximilian Krah va dimitir ahir dels seus càrrecs a l’executiva federal del partit i no participarà en la campanya després que la cúpula de la formació li prohibís aparèixer als seus mítings. La decisió segueix successives revelacions periodístiques sobre el presumpte cobrament de suborns des de Rússia o d’actuar al servei de la Xina, a les quals ara s’ha afegit la polseguera aixecada per les seves incendiàries declaracions "blanquejant" les SS hitlerianes. Per damunt de tot això hi ha el temor de la cúpula de l’AfD que a l’aïllament a què la sotmet la resta de la classe política alemanya s’hi sumi el d’altres partits ultradretans europeus, com l’Agrupació Nacional de la francesa Marine Le Pen, que juntament amb el partit de l’italià Matteo Salvini havien anunciat que trencaven relacions amb AfD.

La decisió d’invisibilitzar Krah la va adoptar la cúpula del partit ultradretà en una reunió de crisi convocada ahir per fer front a la situació que es va crear. Mentre els mitjans de referència alemanya es feien ressò de la prohibició a Krah, el mateix al·ludit anunciava a través del seu compte a X que renunciarà a participar en actes electorals i també al seu càrrec a la cúpula del seu partit. La seva eliminació com a candidat no és viable, perquè implicaria la invalidació de la llista. Només en cas de defunció o d’inhabilitació per delictes greus es pot substituir un candidat.

Notícies relacionades

Aclamat pels seus fidels

L’AfD havia vetat ja Krah per a l’acte d’inici de la campanya electoral. Posteriorment, sí que va assistir a altres mítings, on va ser aclamat pels seus fidels. Una entrevista recent al diari italià La Repubblica on va assegurar que no tots els membres de les SS van ser criminals, ha sigut el penúltim escàndol protagonitzat per Krah. "A les SS nazis hi va haver per descomptat un alt percentatge de criminals, però no tots ho van ser", va dir el candidat ultra. Les SS o "esquadres de defensa" estaven formats per una espècie d’"elit racial", amb competències que incloïen la resolució, coordinació i direcció de l’anomenada "solució final" o extermini dels jueus.