Trobada a la Xina

Xi i Putin lloen la seva aliança com una força estable en un món caòtic

Els dos mandataris exhibeixen sintonia en la seva quarta cimera des de la guerra d’Ucraïna

Xi i Putin lloen la seva aliança com una força estable en un món caòtic

Adrián Foncillas

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Xi Jinping i Vladímir Putin van lloar ahir l’aliança estratègica dels seus països com una força d’estabilitat en un món cada vegada més caòtic i van ratificar les seves postures sobre els conflictes en curs. No van abundar les declaracions importants perquè el més rellevant era la foto: la seva quarta cimera des que els tancs russos van entrar a Ucraïna.

Putin va disfrutar a Pequín d’una pomposa rebuda en el seu primer viatge des de la seva última reelecció. Marxes militars, cançons populars russes, nens aclamant amb pompons i la preceptiva benvinguda al Gran Palau del Poble del seu bon i vell amic, Xi Jinping, amb el qual s’ha vist més de quaranta vegades en una dècada. Van ventilar la seva reunió matutina en només dues hores amb un comunicat conjunt va i a la nit tenien previst tornar-se a veure sense les cotilles protocol·làries.

Notícies relacionades

"La Xina està preparada per treballar amb Rússia per sostenir un món just i imparcial", va afirmar Xi en la intervenció davant la premsa. "Les relacions entre la Xina i Rússia no són oportunistes ni estan dirigides contra tercers [...] Defensem els principis de justícia i democràcia que reflecteixin un món multipolar basat en la llei internacional", va dir Putin.

Sobre els assumptes geopolítics, es van endinsar en el que ja se sap. Tots dos defensen una solució política a la guerra d’Ucraïna i els "dos estats" per a la de Gaza. Sobre la primera, Putin va agrair els esforços xinesos i la seva postura equidistant. No troba Xi gaire quòrum, Putin a part, malgrat la seva implicació.