Gestió migratòria europea

Quinze estats de la UE volen traslladar immigrants a tercers països

Itàlia i Grècia, entre d’altres, adverteixen en una carta a la Comissió que és necessari pensar de "manera innovadora"

Quinze estats de la UE volen traslladar immigrants a tercers països

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La reforma del Pacte d’Asil i Immigració, adoptada definitivament aquesta setmana amb l’únic vot en contra d’Hongria i Polònia, no és suficient. Per a una quinzena de països, entre els quals figuren Dinamarca, Finlàndia, Àustria, Itàlia o Grècia, la Unió Europea ha d’"identificar, elaborar i proposar" noves solucions per prevenir la immigració il·legal, i plantegen fórmules com traslladar sol·licitants d’asil a "tercers països segurs" mentre es resol la seva petició i a centres de trànsit fora de la UE els immigrants rescatats en alta mar.

"Els desafiaments actuals en relació amb el sistema d’asil i immigració de la UE, inclòs un fort augment de les arribades irregulars, són insostenibles. La nostra responsabilitat central i el nostre compromís és defensar l’estabilitat i la cohesió social i evitar el risc de polarització en les societats europees i la pèrdua d’unitat en la família dels estats membres", al·leguen els ministres d’Interior dels 15 països signants de la carta –Bulgària, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Grècia, Itàlia, Xipre, Letònia, Lituània, Malta, Països Baixos, Àustria, Polònia, Romania i Finlàndia– enviada ahir a la comissària d’Interior, Ylva Johansson, i a diferents alts càrrecs de la Comissió Europea.

Marc jurídic més sòlid

Tots reconeixen que el nou pacte migratori dotarà els 27 governs de la UE d’un marc jurídic més sòlid per gestionar els diversos aspectes de la immigració, i millorarà també la seguretat de les fronteres exteriors i instaurarà procediments d’asil més eficaços. Però, "si volem intensificar els nostres esforços per trencar l’estructura d’incentius que impulsen els moviments migratoris irregulars i els viatges perillosos cap a Europa, són necessaris esforços complementaris" i pensar "de manera innovadora".

Notícies relacionades

Això significa, a ulls d’aquests 15 països, encoratjar l’adopció de nous acords amb "socis clau" al llarg de les rutes migratòries, com el firmat entre Itàlia i Albània i que permet a Roma traslladar a aquest país, candidat a la UE, els immigrants interceptats al mar. "Aquestes associacions són essencials no només per gestionar els moviments migratoris irregulars cap a Europa, sinó també per oferir als immigrants una alternativa a posar en risc les seves vides en viatges perillosos", justifiquen defensant iniciatives i aliances com les subscrites amb Tunísia i Turquia.

La missiva també suggereix altres alternatives, com la creació de "mecanismes d’emergència de trànsit" per traslladar els immigrants rescatats i interceptats en "alta mar" amb l’objectiu de portar-los a "un lloc predeterminat i segur en un país soci fora de la UE, on podrien trobar-se solucions duradores per a aquests immigrants, basant-se també en models com l’Itàlia-Albània", una iniciativa que tots ells veuen com el model a seguir. Els 15 ministres signants també defensen una política de deportacions més eficaç.