La Cambra baixa aprova la llei que Milei reclama per desballestar l’Estat

La norma s’aprova amb 36 vots de diferència i després de més de 20 hores de debat

La Cambra baixa aprova la llei que Milei reclama per desballestar l’Estat

ABEL GILBERT

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La Cambra de Diputats argentina va aprovar ahir per 36 vots de diferència i després de més de 20 hores de debat una de les eines amb què el Govern d’ultradreta espera comptar per posar en marxa les seves transformacions radicals: la nova la llei bases. "És un primer pas fonamental per treure l’Argentina del pantà", va dir Javier Milei sobre l’instrument que li permetrà desregular l’economia, reduir el pes de l’Estat, modificar el règim de pensions i abolir una normativa laboral de set dècades. "Vull agrair l’enorme tasca de tots els diputats que, entenent el moment històric, han decidit acompanyar el nostre projecte", va dir Milei. Si bé el destí de la llei al Senat dibuixa alguns interrogants en l’horitzó, al voltant del president creuen que aquest projecte, així com el seu capítol fiscal, aquesta vegada no fracassarà com va passar al febrer.

A més de quatre mesos d’haver assumit la presidència, Milei encara no ha tingut cap victòria parlamentària. El seu ambiciós Decret de necessitat i urgència (DNU) penja d’un fil i en qualsevol moment la mateixa Cambra de Diputats que pot obrir la llum verda a la seva llei bases té a les seves mans la possibilitat d’enfonsar l’altre instrument legal a partir del qual Milei aspira a comptar amb facultats extraordinàries.

Notícies relacionades

Privatitzacions

El Govern ha negociat al llarg de dos mesos amb el que es coneix com "el sector dialoguista" de l’oposició, i que inclou tant la dreta tradicional com altres formacions de centredreta. Per garantir-se els vots necessaris, ha introduït algunes modificacions a la proposta inicial i ha reduït la quantitat d’articles. La centrista Margarita Stolbizer va estimar que el text actual és "molt més raonable" que l’anterior. Malgrat els canvis, sostenen els seus impugnadors, el cor de la iniciativa continua bategant amb la mateixa força. La llei bases dona a Milei també el poder de reestructurar organismes de l’Estat, privatitzar empreses públiques, modificar l’esquema tributari, portar endavant un qüestionat blanqueig de capitals i establir les bases d’un règim d’incentiu a les grans inversions que es concentraran en el petroli, el liti i l’aigua.

Temes:

Govern Argentina