Reunió d’urgència

L’OTAN enviarà a Kíiv més sistemes de defensa aèria

Stoltenberg anuncia que hi ha Patriots disponibles als arsenals aliats

L’OTAN enviarà a Kíiv més sistemes de defensa aèria

S. M.

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La defensa de l’espai aeri d’Ucraïna s’ha convertit en la principal demanda de Kíiv. No hi ha fòrum al qual acudeixi el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, on no denunciï la necessitat urgent de bateries Patriot i altres sistemes antimíssils amb els quals repel·lir els atacs per aire de Moscou. L’últim, ahir durant una reunió d’urgència del Consell OTAN-Ucraïna. Els països aliats, segons va anunciar al terme de la reunió el secretari general Jens Stoltenberg, es van comprometre a entregar més sistemes de defensa aèria, tot i que no van donar xifres concretes.

"L’OTAN ha fet un inventari de les capacitats existents en totes les línies i hi ha sistemes que poden posar-se a disposició d’Ucraïna. Així que espero nous anuncis" en "un futur pròxim", va anunciar durant una breu roda de premsa després de la reunió ministerial de defensa del Consell OTAN-Ucraïna celebrada per videoconferència.

Tant Zelenski com el ministre de Defensa ucraïnès, Rustem Umierov, van participar en la trobada per explicar la situació al camp de batalla i exposar les seves necessitats "crítiques" en matèria d’armament.

"Els ministres de Defensa de l’OTAN han acordat intensificar i proporcionar més suport militar, inclosa més defensa aèria", va dir el noruec, que abandonarà el càrrec de màxim responsable aliat aquesta tardor després d’una dècada exercint-lo. A part de bateries Patriot, utilitzades per Espanya, Romania, Grècia i els Països Baixos, a més d’Alemanya, que va anunciar l’enviament d’una bateria a Ucraïna, als arsenals aliats també s’han identificat altres sistemes de defensa aèria disponibles per poder ser enviats a Kíiv com els SAMP/T, utilitzats per França.

"Decisions correctes"

Notícies relacionades

"No donaré xifres concretes perquè és informació classificada i forma part de la planificació de l’OTAN", però "l’inventari s’ha compartit amb tots els aliats i estem treballant per garantir que es prenen les decisions correctes", va explicar Stoltenberg, que va recordar que tan important com enviar aquests sistemes és subministrar peces de recanvi, de manteniment i interceptadors perquè puguin continuar funcionant.

L’objectiu és garantir un sistema de defensa aèria "més complet", capaç de fer caure "drons" i "míssils balístics avançats". Durant la reunió, altres països que no disposen de sistema de defensa aèria es van comprometre a proporcionar finançament per continuar armant Ucraïna.