L’atac mesurat d’Israel sobre l’Iran conté l’escalada del conflicte

L’Estat hebreu i Teheran guarden silenci sobre l’ofensiva amb drons a una base àrea i altres objectius menors 

Tot indica que, de moment, serien partidaris de rebaixar la tensió

L’atac mesurat d’Israel sobre l’Iran conté l’escalada del conflicte

RICARDO MIR DE francia

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El cicle d’atacs i represàlies entre els dos galls del Pròxim Orient sembla preparat per prendre’s un respir. Israel va llançar divendres a la matinada un atac de petita envergadura sobre l’Iran, segons van confirmar els Estats Units, un atac amb drons que no hauria causat víctimes ni danys materials. Els drons es van dirigir contra una base aèria a la ciutat d’Esfahan, al centre del país, i sobre la província nord-occidental de Tabriz, però fonts locals van assegurar que van ser interceptats per les bateries antiaèries iranianes. Feia dies que Israel prometia una resposta a les represàlies iranianes de la setmana passada sobre el seu territori, però tot fa indicar que aquesta vegada ha optat per la contenció per prioritzar altres interessos més immediats i acontentar els seus aliats.

Els dos governs han optat pel silenci estratègic des que es van conèixer les primeres notícies de l’operació militar, que es va produir cap a les quatre de la matinada hora local, quan es van sentir diverses explosions al cel d’Esfahan. Ni Teheran ha atribuït a Israel l’ocorregut ni l’Estat jueu ho ha reivindicat. Un senyal aparent que, de moment, tots dos prefereixen deixar les coses com estan. A aquestes hores, no obstant, queden pocs dubtes al respecte. El ministre d’Exteriors italià, Antonio Tajani, va dir durant la reunió del G-7 a Capri que els EUA van ser informats "a última hora" per Israel de la imminència de l’operació. I el seu homòleg nord-americà, Antony Blinken, va remarcar que aquesta vegada Washington s’hauria mantingut al marge. "No parlaré del tema excepte per dir que els EUA no es van involucrar en cap operació ofensiva", va afirmar Blinken abans que afegir que el seu país treballa activament per rebaixar la tensió.

El missatge d’Israel, en qualsevol cas, està enviat. Els seus drons es van dirigir contra els voltants d’Esfahan, on es produeixen molts dels míssils de mitjà abast de l’arsenal iranià. La província acull també quatre petits centres d’investigació nuclear, així com la planta d’enriquiment d’urani de Natanz. Cap de les instal·lacions nuclears van patir danys, segons va confirmar l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica. La cadena nord-americana ABC News va publicar després que caces israelians haurien llançat al seu torn "tres míssils" sobre els radars antimíssils d’Esfahan, concebuts per protegir també la planta de Natanz.

Poder de dissuasió israelià

Notícies relacionades

"Israel necessita restablir el seu poder de dissuasió després de l’atac iranià de la setmana passada amb 350 míssils i drons i aquesta ha sigut la seva manera de mostrar a l’Iran que pot traspassar les seves defenses i fer molt mal si torna a ser atacat", va afirmar a aquest diari Gerald Steinberg, politòleg de la universitat israeliana de Bar-Ilan. Fonts iranianes van assegurar a la premsa nord-americana que l’atac es va produir amb "petits drons explosius, una tàctica que Israel ha utilitzat en els seus últims atacs" sobre l’Iran. "Els seus drons podrien haver sigut llançats des de territori iranià, ja que els seus sistemes de radars no van detectar l’entrada d’aeronaus no identificades en el seu espai aeri".

És possible que Israel hagi acceptat un atac limitat sobre l’Iran, com li demanaven els seus aliats, a canvi de la llum verda de Washington per envair Rafah, la ciutat palestina del sud de Gaza on es refugien més d’un milió de desplaçats. Això mateix va publicar dijous un diari qatarià citant fonts egípcies. S’haurà de veure, però, si es confirma, Biden estaria protegint els seus interessos electorals a canvi de la sang dels palestins. Res nou d’altra banda, ja que els EUA han posat moltes de les armes amb què Israel ha matat més de 34.000 gazians en sis mesos d’assalt a Gaza.

Temes:

Gaza Israel G-7 ABC