El conflicte del Pròxim Orient

Israel negocia amb els EUA envair Rafah amb l’Iran com a moneda de canvi

Biden mira de prevenir l’atac a la ciutat del sud de la Franja, davant una potencial massacre de civils 

Washington tem que s’aprofiti per expulsar al Sinaí egipci milers de palestins

Israel negocia amb els EUA envair Rafah amb l’Iran com a moneda de canvi

RICARDO MIR DE FRANCIA

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El Pròxim Orient torna a ofegar-se en un mar d’especulacions a l’espera dels pròxims moviments d’Israel a Gaza i la seva esperada resposta a les represàlies iranianes sobre el seu territori dissabte passat. La premsa hebrea va publicar ahir que l’Exèrcit israelià ha desplegat noves bateries d’artilleria i blindats per al transport de tropes a la perifèria de la Franja, dies després que mobilitzés dues brigades de reservistes cridades a tornar a l’enclavament.

La concentració de forces podria ser el preludi de la invasió de Rafah promesa per Benjamin Netanyahu, un assumpte que els seus lloctinents havien d’abordar durant la jornada amb l’Administració Biden. Fa mesos que la Casa Blanca rebutja l’assalt sobre el sud de Gaza, però l’atac iranià ha concedit a Israel noves cartes en la negociació amb les quals aparentment no comptava.

Un dels rumors de la jornada va partir del diari qatarià The New Arab. Citant una font oficial egípcia, va assegurar que Washington hauria acceptat la incursió israeliana a Rafah a canvi que la seva resposta sobre l’Iran sigui limitada. "Netanyahu ha aconseguit obtenir l’aprovació nord-americana per a una operació militar a Rafah a canvi que Israel s’abstingui de llançar una operació a gran escala contra l’Iran", va afirmar aquesta font anònima. S’esperava que representants dels dos governs abordessin l’assumpte mitjançant una conversa virtual durant la jornada.

1,5 milions d’expulsats

Rafah és l’únic dels pobles i ciutats de Gaza que no ha sigut arrasat encara per Israel en la seva resposta genocida a la matança de Hamàs del 7 d’octubre. Allà es refugien prop d’1,5 milions de palestins, expulsats per les tropes israelianes de la resta de la Franja.

Des de fa moltes setmanes, Biden ha mirat de prevenir la invasió de Rafah, preocupat per la potencial massacre de civils que podria desencadenar i la possibilitat que l’Estat jueu ho aprofiti per expulsar al Sinaí egipci centenars de milers de palestins. No és una teoria conspiradora, sinó un dels plans oficials que ha estudiat aquests mesos el Govern de Netanyahu.

Notícies relacionades

Egipte forma part essencial de l’equació a Rafah i estaria sent informat per Tel Aviv de les seves intencions. El Caire ha redoblat la seva presència militar al llarg del corredor de Filadèlfia, la zona de seguretat d’uns 100 metres d’amplitud que recorre els seus 14 quilòmetres de frontera comuna amb Gaza. El règim d’Abdel Fattah al-Sisi, que està fent negoci amb la desesperació dels gazatins, obligats a pagar suborns desorbitats a la duana egípcia per poder escapar-se de l’infern a la Franja, va descriure l’operació a Rafah com "una amenaça per a la seguretat nacional" egípcia, temorós que pugui donar peu a la deportació de milers de palestins al seu territori. Israel insisteix que és necessari entrar a Rafah perquè allà s’amagarien les últimes quatre brigades de Hamàs, segons l’avaluació dels seus militars. Per a Netanyahu podria ser una qüestió de vida o mort, políticament parlant, ja que les faccions d’extrema dreta al seu Govern amenacen de saltar del vaixell si no compleix la seva promesa de prendre Rafah.

El seu exèrcit ha confirmat que té 40.000 tendes de campanya preparades per evacuar part dels palestins que segueixen al sud de Gaza, un dels requisits dels EUA. Les dimensions de la potencial ofensiva es desconeixen, tot i que Axios va publicar que Israel hauria presentat a la Casa Blanca una "operació gradual i lenta" en alguns barris de Rafah que serien evacuats prèviament.

Temes:

Gaza Govern Israel