Scholz reclama a Xi el final del dúmping i una competència justa

El president xinès reivindica la capacitat exportadora del seu país davant la postura del dirigent alemany contra la sobreproducció

Olaf Scholz y Xi Jinping

Olaf Scholz y Xi Jinping / MICHAEL KAPPELER / DPA / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Van acabar ahir els tres dies de malabars diplomàtics a la Xina del primer ministre alemany, Olaf Scholz. Al gegant asiàtic va promoure els negocis amb el seu principal soci comercial mentre criticava les seves exportacions massives i va animar l’empresariat alemany a aprofundir els llaços sense desatendre l’estratègia europea del de-risking o rebaixa de la dependència econòmica de la Xina. Scholz ja està acostumat a arribar a port amb vents llevantins. Si la missió consistia que no grinyolés gaire el discurs, està complerta.

Scholz va ser rebut pel president xinès, Xi Jinping, a la Casa d’Hostes de Diaoyutai, un harmoniós complex de vil·les i llacs al centre pequinès que ha servit d’escenari de cimeres internacionals durant dècades. Més tard tenia previst parlar amb el primer ministre, Li Qiang. En els dies previs va visitar les més preeminents empreses alemanyes a Chongqing, la macrociutat de l’interior, i Shanghai, el pulmó financer xinès, fet que emfatitza el perfil econòmic de la visita. Les cadenes de subministrament i indústries dels dos països estan profundament enllaçades i els seus mercats són interdependents, li va recordar Xi. "Hem de veure i desenvolupar les relacions bilaterals d’una manera integral i amb una perspectiva estratègica a llarg termini", li va recomanar amb una al·lusió subtil al context fragorós actual.

A la taula hi havia l’últim assumpte estrella: el que Brussel·les i Washington anomenen sobrecapacitat xinesa i el que per a Pequín no és més que l’exportació de tota la vida. Opinen els primers que la Xina inunda el món de cotxes elèctrics i plaques solars a preus imbatibles gràcies als subsidis. Respon la segona que triomfen els seus productes per competitius.

Notícies relacionades

Una competència justa

Assumits com a inevitables els vehicles xinesos a Europa, Scholz va remarcar la competència justa. "En altres paraules, que no hi hagi dúmping, ni sobreproducció, ni violacions del dret de propietat intel·lectual", va aclarir. Xi va reivindicar les exportacions xineses en camps que domina perquè cap altre país ha invertit tant davant tanta clatellada. "Els vehicles elèctrics, les bateries de liti i els productes fotovoltaics xinesos [...] han contribuït molt a la resposta contra el canvi climàtic i la transformació verda", va dir.

Temes:

Olaf Scholz Xina