Els països àrabs s’uneixen per reclamar moderació entre l’Iran i Israel

Protesta en Amán, capital de Jordania, el pasado noviembre, contra la ofensiva israelí en Gaza.

Protesta en Amán, capital de Jordania, el pasado noviembre, contra la ofensiva israelí en Gaza. / ALAA AL SUKHNI / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Com cada nit els últims sis mesos, desenes de jordans es van acostar als voltants de l’ambaixada d’Israel al seu país. Des de l’inici de la guerra a Gaza, protesten contra el tractat de pau firmat entre els dos països el 1979, exigint-ne la dissolució. Aquella nit, en canvi, als càntics memoritzats dels manifestants, se’ls afegien mirades inquietes al cel. Per sobre dels seus caps, van passar desenes de drons i míssils llançats per l’Iran amb destí a Israel. En el primer atac militar directe de Teheran a Tel Aviv de dissabte, també va passar un altre fet insòlit: les forces aèries jordanes van sortir en defensa de l’Estat hebreu. Aquest gest és l’exemple més significatiu del suport directe o indirecte que els països àrabs han brindat a Israel, el seu històric enemic.

La majoria s’han quedat en crides a la contenció cap als dos països. L’Aràbia Saudita va expressar la seva profunda preocupació i va demanar "els nivells més alts d’autocontrol" en un comunicat del Ministeri de Relacions Exteriors publicat diumenge. Egipte va declarar l’estat d’"alerta màxima", segons mitjans locals, i el seu ministeri també va emfatitzar la necessitat del "màxim autocontrol per evitar una inestabilitat més gran i tensió a la regió".

Urgència d’un alto el foc

Notícies relacionades

Els països del Golf van advertir de la creixent "inestabilitat" a la zona i van expressar la urgència d’arribar a un alto el foc en la guerra contra Gaza, on més de 33.797 palestins han mort.

La col·laboració amb Israel va superar l’atac mil vegades anunciat amb nota i gràcies a l’ajuda dels seus aliats. Malgrat mantenir relacions diplomàtiques des de fa dècades, Jordània no es comptaria entre un dels seus principals socis els últims mesos. Amb una important presència palestina entre la seva població, inclosa la reina Rània, Amman s’ha mostrat molt crític amb l’ofensiva israeliana.