Sota sospita la relació dels ultres alemanys amb Moscou

Sota sospita la relació dels ultres alemanys amb Moscou

ÀLEX BUSTOS

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

«Els casos de (Petr) Bystron o de (Maximilian) Krah són la punta de l’iceberg dels vincles amb Rússia de la ultradreta», va assegurar aquesta setmana el diputat socialdemòcrata Dirk Wiese davant el Bundestag (Parlament alemany). Va ser en un debat centrat en les sospites de corrupció sobre Krah i Bystron, primer i segon en la llista d’Alternativa per a Alemanya (AfD) per a les eleccions europees. Això de «punta de l’iceberg» va ser utilitzat per altres diputats tant del tripartit entre socialdemòcrates, verds i liberals del canceller Olaf Scholz com des de l’oposició conservadora o l’Esquerra. Krah no és diputat del Bundestag, però Bystron podria haver contestat des de l’hemicicle, ja que ocupa un escó de l’AfD.

Notícies relacionades

No va acudir a la sessió, potser perquè estava «dinant a l’ambaixada russa», va ironitzar Wiese. Tampoc hi van ser els líders del partit, Tino Chrupalla i Alice Weidel. En absència de l’al·ludit i dels caps, va parlar en la seva defensa Stefan Keuter, un altre assidu de l’ambaixada russa o d’altres esdeveniments freqüentats per «Putinversteher», com es diu en alemany els que mostren «comprensió» per Putin.

Keuter va respondre amb el repertori victimista habitual quan la resta de l’espectre parlamentari els assenyala o aisla políticament: són acusacions electoralistes per mirar de frenar el seu auge en els sondejos. «Una caça de bruixes contra Bystron i la seva família», va resumir Keuter. Tot el seu entorn està patint l’assetjament mediàtic i polític, va dir. El seu origen són unes informacions difoses des de la República Txeca –país d’origen de Bystron– sobre una sèrie d’entrevistes de la plataforma prorussa Voice of Europe (VoE) a Krah i el seu segon en les europees. El diari txec Denik N assegurava, citant fonts dels serveis secrets, que almenys Bystron va rebre diners per això. El diputat ho va negar i la cúpula del partit el recolza.

Temes:

Rússia Alemanya