Roni Kaplan: «Estem en situació d’alerta amb l’Iran i a diferència del 7-O no fallarem»

El portaveu per a la premsa estrangera de les Forces de Defensa d’Israel (FDI) considera que part del món acadèmic, mediàtic i polític català ha fet seus principis generats per «una indústria de mentides» contra Israel. Recala a Barcelona per aprofundir en les raons de l’Estat hebreu.

 «És mentida que Israel sigui un país imperialista o estigui cometent una neteja ètnica»

Roni Kaplan: «Estem en situació d’alerta amb l’Iran i a diferència del 7-O no fallarem»

Montse Martínez

4
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Costa creure que els serveis d’intel·ligència israelians, dels més prestigiosos del món, no tinguessin constància de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre.

Sí que en tenien constància, el que passa és que, entre tenir-ne constància i establir un pla de contingència, hi ha un camí enmig. Un camí de destinar i col·locar forces, que és el que no es va fer.

¿Està dient que Israel coneixia la preparació de l’atac?

Teníem informació de possibilitats d’aquest atac. Hezbol·là, per exemple, ja des del 2012, parlava de portar a terme un atac d’aquest tipus. Ens estàvem preparant per a un pla de contingència per si Hezbol·là envaïa la zona de Galilea, però no per a un en què Hamàs ho fes. No hi ha dubte que es tracta de l’error més gran de l’Exèrcit d’Israel en termes de defensa i intel·ligència. No hi ha dubte que ens van agafar per sorpresa. Hi haurà una investigació independent i transparent.

¿Què opina de la teoria que apunta que Israel va deixar que passés per després represaliar Gaza com ho està fent?

Hi ha moltes mentides entorn d’Israel i aquesta teoria n’és una. Com és mentida que Israel sigui un país imperialista o estigui cometent una neteja ètnica. Part de la lluita contra Israel és intentar generar teories conspiradores a Occident, però és un frau, un frau que té molt èxit i part del món acadèmic, polític i mediàtic l’abracen per diferents raons. No és més que una teoria conspiradora. Mai en la història de l’Estat d’Israel modern van morir més israelians i jueus en un dia. Pensar que Israel va deixar que això passés no és més que fruit de la indústria de mentides contra Israel.

Fins i tot en la guerra hi ha regles i l’Exèrcit israelià se les està saltant totes, des de l’obligatorietat de protegir els civils fins a l’ús de la gana com a arma.

També és un libel això de l’ús de la gana com a arma de guerra. Hem permès l’entrada de més de 40.000 tones d’ajuda a la Franja. Abans del 7-O ingressaven a Gaza 70 camions de menjar al dia i ara, 180. Treballem per construir un moll i amb sis exèrcits repartir ajuda. La població civil de la Franja no és la nostra enemiga sota cap concepte.

¿Per què creu que es mor de gana la gent a Gaza?

La realitat és que l’Agència de les Nacions Unides per a Palestina (UNRWA) no distribueix tot el menjar. Està aturada. I després Hamàs en roba part. Em crida l’atenció que l’opinió pública a Barcelona no comprengui que aquesta lluita no és només entre Israel i Hamàs, sinó entre el món lliure, que Israel representa, i el gihad, que Hamàs representa. Hamàs ha dit de forma oberta que la població civil a la Franja és problema de les Nacions Unides. Estem lluitant en la guerra urbana més complexa de la humanitat. Una guerra que va imposar Hamàs en un moment en què Israel estava normalitzant les seves relacions amb part del Pròxim Orient. Un Hamàs que veu el món de forma dicotòmica, o fidels o infidels.

Israel també té plantejaments dicotòmics en la seva lectura del món.

Sota cap concepte. La civilització jueva veu el món de colors. Dignifiquem la diferència del món. Pensar que Israel pugui veure el món de forma dicotòmica és un error.

Insisteix que la guerra és contra Hamàs i no contra el poble gazià, però ho contradiuen les imatges, esborronadores, que arriben de la Franja i els testimonis.

Hamàs utilitza els seus hospitals per a les seves necessitats militars. Lluitarem contra Hamàs a qualsevol lloc a la Franja de Gaza intentant maximitzar danys terroristes i minimitzar els danys civils perquè Hamàs és un grup terrorista que vol exterminar Israel. Israel no es pot permetre el luxe de perdre ni una sola batallaç contra el terror perquè seria un genocidi a l’escala de l’Holocaust. Hamàs està buscant la sensibilitat europea perquè Israel cessi en el seu intent de desmantellar Hamàs. Difícilment un Exèrcit podria generar una distinció entre civils i terroristes tal com ho fa l’israelià.

¿Està dient que són selectius en els seus objectius a Gaza?

Lluitem segons el dret internacional humanitari. Hamàs és el que busca mimetitzar-se entre els civils, incrustar-s’hi. És Hamàs el que se salta el dret internacional humanitari. Nosaltres mantenim la proporcionalitat. En la història dels conflictes de la humanitat, la quantitat de civils que moren és molt més gran que a Gaza. Però la premsa utilitza un doble estàndard al parlar d’Israel. Israel ha establert a Gaza una ràtio d’1 terrorista mort per 1,5 civils morts, quan la mitjana d’altres guerres és d’1 per 8. ¿Sap quan la gent a Barcelona ens entendrà? Si algun dia el gihad arriba a colpejar-los.

Ja ens ha colpejat.

A nosaltres ens ataquen per set fronts. El que ens va passar el 7-O és, proporcionalment, com si el gihad hagués assassinat a Espanya a sang freda 10.000 persones. A Atocha en van morir prop de 200. ¿Com hauria reaccionat el seu Exèrcit? Hamàs està cometent un triple crim de guerra: d’una banda, ataca indiscriminadament la població israeliana, utilitza la població gaziana com a escuts humans i té 133 ostatges. No demanem perdó al món per intentar continuar existint. Estem al 100% compromesos amb el dret internacional humanitari.

Notícies relacionades

¿Pot l’atac contra l’ambaixada iraniana a Damasc elevar el risc d’una ofensiva de l’Iran?

Sempre estem en alerta amb l’Iran i preparats des del punt de vista ofensiu i defensiu. No volem crear pànic entre la societat israeliana però tampoc caure en un estat de complaença. Estem en situació d’alerta amb l’Iran i a diferència del 7-O no fallarem. n