L’estranya ‘síndrome de l’Havana’

Tres publicacions culpen una arma acústica desenvolupada per la intel·ligència militar del Kremlin de la misteriosa malaltia que ha inhabilitat agents i funcionaris nord-americans.

L’estranya ‘síndrome de l’Havana’

MARC MARGINEDAS

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Cristo Grozev, redactor en cap de la web The Insider, que en els últims anys ha identificat els responsables dels enverinaments de l’exagent rus Seguei Skripal el 2018 i de l’opositor Aleksei Navalni dos anys després, no va poder contenir les llàgrimes quan va llegir un missatge al correu piratejat de Nikolai Ezhov, ajudant del coronel Ivan Terentiev, comandant de la infausta unitat 29155 del servei d’intel·ligència militar rus, més conegut com a GRU. Allà s’estipulava el pagament a Terentiev de 100.000 rubles –uns 1.700 dòlars al canvi de llavors– de la Fundació per a la Investigació Militar Avançada, dependent del Ministeri de Defensa. El motiu: el desenvolupament de "potencials capacitats d’armes acústiques no letals en activitats de combat en un entorn urbà".

"Vaig pensar: aquí tenim la connexió" que vincula aquesta temuda unitat d’espies assassins, responsable de les morts d’opositors russos, amb la síndrome de l’Havana, una misteriosa malaltia descrita el 2016 que han patit més de 100 diplomàtics dels EUA i el Canadà, va declarar Grozev a la CNN.

Després de publicar-se la investigació de The Insider juntament amb la revista Der Spiegel i 60 minuts, la Casa Blanca va considerar "molt improbable" la teoria dels periodistes sobre la síndrome, els afectats de la qual presenten símptomes comuns com nàusees, vertigen, pèrdua de memòria i de la capacitat auditiva.

Els científics, escèptics

L’informe destaca el viatge que Andrei Averianov va fer a Geòrgia el 2021 amb el seu fill. Per aquelles dates, Joy, dona d’un diplomàtic de l’ambaixada dels EUA a l’estat caucàsic, va patir presumptament un atac que li ha provocat lesions a l’aparell auditiu. La víctima assegura que el jove les fotos del qual mostra l’informe era el mateix que es trobava aquell dia al costat d’un Mercedes al costat de casa seva a la capital georgiana. Un altre atac hauria tingut lloc a Frankfurt el 2014, que va afectar un funcionari nord-americà i a qui se li va diagnosticar neuronitis vestibular. Ell també va identificar l’agressor, Egor Gordienko, quan rondava en un pàrquing pròxim.

Notícies relacionades

Els científics són escèptics. Els infrasons, amb una freqüència per sota dels 20 hertzs i no són audibles per l’ésser humà, "són molt difícils de produir a l’espai obert", assegura Jürgen Altmann, professor de la Technische Universität de Dortmund. "Perquè siguin eficaços", és necessari emetre-les "en una habitació tancada". Una altra hipòtesi "no molt plausible" serien els ultrasons (20.000 hertzs), també imperceptibles. En aquest cas, el mal als teixits només és possible en "circumstàncies molt particulars i a curta distància". Amb freqüències audibles (entre 20 i 20.000 hertzs) es poden produir efectes significatius. "Si el so és molt alt, produeix mal d’orella", explica Altmann, tot i que hi ha el problema d’una "sobredosi". "Després d’una durada curta, una persona es pot convertir en dura d’oïda o sorda", diu l’expert.

Jon Lee Anderson, un periodista de The New Yorker que ha investigat els atacs de l’Havana el 2016, relata que els incidents van tenir lloc durant l’obertura als nord-americans després del restabliment de relacions diplomàtiques. I conclou que la responsable era "alguna tecnologia nova" que els cubans "havien obtingut d’algú, i el soci més plausible eren els russos". El mòbil seria aconseguir el "desmantellament de l’estructura de recollida d’informació d’intel·ligència" dels EUA. Una cosa que va acabar sent realitat: l’any 2017 Washington va retirar tot el seu personal diplomàtic no essencial dos anys després de la reobertura de l’ambaixada a l’Havana.

Temes:

Intel Frankfurt