Guterres demana "un canvi de paradigma" a Israel a Gaza

El secretari general de l’ONU renova la crida urgent per un alto el foc humanitari immediat a la Franja

Guterres demana "un canvi de paradigma" a Israel a Gaza

Idoya Noain

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Amb Gaza "al caire de l’abisme" després de sis mesos de guerra llançada per Israel en resposta als atacs de Hamàs del 7 d’octubre, ha arribat l’hora de "silenciar les armes, d’alleujar l’horrible patiment i d’evitar una potencial fam abans que sigui massa tard". Aquesta és la crida urgent que va llançar ahir a Nova York el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que va recordar a Israel que "les dramàtiques condicions humanitàries requereixen un veritable canvi de paradigma".

Guterres va reiterar en el seu missatge la reclamació "urgent" d’un "alto el foc humanitari immediat", que ja va sol·licitar per al mes de Ramadà, a punt d’acabar, una resolució del Consell de Seguretat que no s’ha implementat. També va demanar l’alliberament incondicional d’ostatges, la protecció dels civils i l’entrega sense impediments d’ajuda humanitària. I va donar la benvinguda als anuncis realitzats dijous pel Govern de Benjamin Netanyahu d’obrir noves vies d’entrada d’ajuda a Gaza, però amb subtilesa va recordar que els compromisos no serveixen de res si queden en això. "Espero sincerament que es materialitzin ràpidament perquè la situació és absolutament desesperada", va dir el portuguès, que va reclamar un "salt quantitatiu" en l’entrega d’ajuda.

Notícies relacionades

Morts i ferits

El seu repàs pels sis mesos de conflicte va servir per recordar el desastre humà i humanitari, una situació dramàtica que va qualificar d’"incomprensible i absolutament evitable". En aquest sentit, va esmentar específicament els més de 32.000 palestins morts i 75.000 ferits, que més de la meitat de la població enfronta "fam catastròfica" i que "el respecte pel dret humanitari internacional està fet miques".