Violència

Commoció a França per pallisses a dos adolescents, una mortal

El presidente francés Macron visita una escuela primaria para niños autistas en París.

El presidente francés Macron visita una escuela primaria para niños autistas en París. / LUDOVIC MARIN / EFE

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

La Samara difícilment s’imaginava el que li passaria dimarts a la tarda. Quan va sortir del seu institut a Montpeller, un grup d’adolescents la van apallissar i la van perseguir durant 400 metres abans de caure desmaiada. El cas d’aquesta noia, de 14 anys, va fer córrer rius de tinta en la premsa francesa a causa de la seva violència, a més del paper de les xarxes socials i les tensions religioses que suposadament van motivar aquest succés. Un altre cas semblant es va reproduir dijous amb un final més tràgic. Un adolescent, de 15 anys, va rebre una pallissa mentre tornava al seu domicili després d’una classe de música. Després d’haver sigut operat, ahir a la tarda va perdre la vida.

Aquestes dues pallisses han commocionat França, on aquest tipus de successos tenen ràpidament una gran repercussió mediàtica. "Ahir [per dijous], a Viry-Châtillon, va tenir lloc una altra terrible tragèdia [...]. Unim les nostres forces davant aquest tipus de violència", va assegurar a la xarxa social X la ministra d’Educació, Nicole Belloubet, referint-se a la segona agressió que va tenir lloc en una localitat de la banlieue sud de París. "L’escola ha de continuar sent un santuari" i "hem de protegir-la d’aquesta violència desinhibida", va dir el president Emmanuel Macron, durant una visita en una escola al districte IX de París.

Notícies relacionades

De moment es desconeixen les motivacions de la pallissa que va patir el noi de 15 anys a Viry, una ciutat situada a uns 20 quilòmetres al sud de la capital francesa.

L’odi que va originar la pallissa que va rebre la noia, segons han explicat diversos alumnes de l’institut de la víctima, es va deure a un compte de Snapchat que es dedicava a penjar fotografies eròtiques i pornogràfiques per burlar-se d’altres noies d’aquest centre de secundària. Una de les imatges era d’una de les alumnes –que va participar en la pallissa– sense el seu vel islàmic, que solia portar al tractar-se d’una musulmana practicant. I això va motivar la baralla entre les dues adolescents enemistades.