El Regne Unit obre el debat sobre la venda d’armes a Israel

Tres dels cooperants morts a Gaza eren britànics

El primer ministro británico, Rishi Sunak, comparece frente a la residencia oficial de Downing Street.

El primer ministro británico, Rishi Sunak, comparece frente a la residencia oficial de Downing Street. / ALBERTO PEZZALI / AP

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La pressió sobre el Govern britànic per frenar la venda d’armes a Israel ha anat en augment després de la mort dilluns de set cooperants a Gaza, tres d’ells originaris del Regne Unit. Diputats laboristes, liberaldemòcrates i fins i tot conservadors van elevar ahir el to per exigir el final del subministrament d’armament, una decisió que l’Executiu s’ha resistit a prendre per ara davant el que considera una falta de proves concloents que Israel està vulnerant el dret humanitari internacional. El primer ministre, Rishi Sunak, va qualificar la situació a Gaza com una cosa "cada vegada més intolerable", després de la mort dels cooperants de World Central Kitchen.

Notícies relacionades

"Sempre hem tingut un règim de llicències d’exportació molt acurat a què ens atenim. Hi ha una sèrie de normes, reglaments i procediments que sempre seguim", va assegurar Sunak en l’avanç d’una entrevista al diari The Sun. "Per descomptat que donem suport al dret d’Israel a defensar-se i a defensar el seu poble dels atacs de Hamàs, però han de fer-ho d’acord amb el dret humanitari", va afegir el premier britànic.

Però les peticions perquè el Govern retiri les llicències d’exportació d’armament a Israel són cada vegada més nombroses. El que va ser sotssecretari d’Estat del Ministeri d’Exteriors Peter Ricketts va apostar ahir per aquesta via per llançar un senyal a nivell internacional. Una petició a què es van afegir els liberaldemòcrates i els nacionalistes escocesos, que van demanar que es convoqui la Cambra dels Comuns per votar la mesura. El Partit Laborista va evitar afegir-se a la petició però sí que va exigir al Govern que freni l’enviament d’armament si els seus assessors jurídics consideren provat que Israel l’ha utilitzat per vulnerar el dret internacional.

Temes:

Gaza Govern Israel