El Regne Unit obre el debat sobre la venda d’armes a Israel
Tres dels cooperants morts a Gaza eren britànics
El primer ministro británico, Rishi Sunak, comparece frente a la residencia oficial de Downing Street. /
La pressió sobre el Govern britànic per frenar la venda d’armes a Israel ha anat en augment després de la mort dilluns de set cooperants a Gaza, tres d’ells originaris del Regne Unit. Diputats laboristes, liberaldemòcrates i fins i tot conservadors van elevar ahir el to per exigir el final del subministrament d’armament, una decisió que l’Executiu s’ha resistit a prendre per ara davant el que considera una falta de proves concloents que Israel està vulnerant el dret humanitari internacional. El primer ministre, Rishi Sunak, va qualificar la situació a Gaza com una cosa "cada vegada més intolerable", després de la mort dels cooperants de World Central Kitchen.
"Sempre hem tingut un règim de llicències d’exportació molt acurat a què ens atenim. Hi ha una sèrie de normes, reglaments i procediments que sempre seguim", va assegurar Sunak en l’avanç d’una entrevista al diari The Sun. "Per descomptat que donem suport al dret d’Israel a defensar-se i a defensar el seu poble dels atacs de Hamàs, però han de fer-ho d’acord amb el dret humanitari", va afegir el premier britànic.
Però les peticions perquè el Govern retiri les llicències d’exportació d’armament a Israel són cada vegada més nombroses. El que va ser sotssecretari d’Estat del Ministeri d’Exteriors Peter Ricketts va apostar ahir per aquesta via per llançar un senyal a nivell internacional. Una petició a què es van afegir els liberaldemòcrates i els nacionalistes escocesos, que van demanar que es convoqui la Cambra dels Comuns per votar la mesura. El Partit Laborista va evitar afegir-se a la petició però sí que va exigir al Govern que freni l’enviament d’armament si els seus assessors jurídics consideren provat que Israel l’ha utilitzat per vulnerar el dret internacional.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos