Milei aplica el seu "pla motoserra" i retalla 11.000 places públiques

Els sindicats estudien convocar una nova vaga per rebutjar les draconianes mesures per retallar la despesa

El presidente de Argentina, Javier Milei, en el Congreso.

El presidente de Argentina, Javier Milei, en el Congreso. / NATACHA PISARENKO / AP

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El pla de xoc del president argentí, Javier Milei, arrasa el sector públic. Després de sis dies de pont, molts treballadors estatals desconeixen si mantindran la feina. Com una loteria sense premis, la permanència pot dependre de l’atzar.

En una recent reunió empresarial, Milei va expressar el seu "orgull" per la velocitat i suposada precisió quirúrgica amb què porta endavant l’ajust "més gran de la història" i va prometre donar de baixa 70.000 contractes en l’Estat. El seu portaveu, Manuel Adorni, va haver de moderar aquest entusiasme i va dir que en principi seran 15.000 els afectats. L’Associació de Treballadors de l’Estat (ATE) parla d’11.000 acomiadaments consumats. L’ATE va instar aquells que van ser inclosos en la "llista negra" a entrar per la força a les seves oficines amb el suport dels representants del sindicat. Les centrals obreres analitzen la possibilitat d’una nova vaga per rebutjar el que ja es coneix com el "pla motoserra" del Govern Milei.

Notícies relacionades

"Mal congènit i demoníac"

Des que va irrompre en els estudis televisius com a tertulià cridaner, Milei considera l’Estat com "un mal congènit i demoníac" que no només interfereix en les transaccions econòmiques entre persones, sinó que el seu funcionament requereix molts diners que es malgasten. Abans d’assumir la presidència es comptabilitzaven uns 341.000 empleats arreu del país. Per al Banc Mundial, l’Argentina es troba en la meitat de la taula a l’hora de mesurar la relació entre treballadors públics i habitants.

Temes:

Govern Argentina