Israel atribueix a una «identificació errònia» l’atac al comboi humanitari

El cap d’Estat Major assegura que la mort dels set cooperants de World Central Kitchen no va ser intencionada / Els vehicles van rebre tres impactes successius de míssils

MOHAMMED SABER / EFE / VÍDEO: EFE

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Tres cotxes amb el distintiu de l’oenagé World Central Kitchen (WCK) visible des de l’aire. Separats per tot just mig quilòmetre l’un de l’altre, tots ells comparteixen l’impacte de tres míssils israelians caiguts del cel. La sang escampada pels seients dels vehicles pertany a les set víctimes mortals. Totes elles, excepte el conductor palestí, tenien nacionalitat estrangera. Aquest enèsim atac a un comboi humanitari, que, com els altres, havia coordinat els seus moviments amb les autoritats israelianes, va ser per una "identificació errònia", d’acord amb l’informe preliminar d’Israel, segons va informar ahir el cap d’Estat Major, Herzi Halevi. "Va ser un greu error", va indicar assenyalant que no va ser "intencionat" i que "no hauria d’haver passat".

"Vull ser molt clar: l’atac no va ser portat a terme amb la intenció de ferir els treballadors humanitaris de WCK", va declarar Halevi després d’anunciar el final de la investigació preliminar. "Va ser un error que es va produir després d’una identificació errònia, de nit, durant una guerra en unes condicions molt complexes", va afegir. "Aquest incident va ser un gran error. Israel està en guerra amb Hamàs, no amb la població [civil] de Gaza", va assegurar, abans d’indicar que completaran la investigació en els pròxims dies i la compartiran "amb total transparència". "Aprendrem de les conclusions, i les implementarem immediatament", va assenyalar, expressant que lamenta el "dany involuntari als empleats" de l’oenagé.

"Disparen i després pregunten"

En alguns sectors de l’Exèrcit israelià s’ha filtrat una cultura en la qual els soldats "disparen primer [a Gaza] i després pregunten", ha denunciat un alt funcionari israelià anònim a The Times of Israel. "Els soldats estan operant sota una immensa pressió en condicions molt difícils en què Hamàs s’integra entre la població civil, però les regles d’enfrontament estan dissenyades per ajudar a lidiar amb aquestes condicions, i amb massa freqüència s’ignoren", va afegir. El representant hebreu que va parlar sota condició d’anonimat va recordar l’incident que va tenir lloc al desembre quan les tropes van obrir foc contra tres ostatges israelians que van aconseguir escapar-se del captiveri i agitaven una bandera blanca quan van ser assassinats.

A mesura que la xifra de morts augmenta a la Franja de Gaza, amb 32.975 de registrats pel Ministeri de Salut, el món s’ha bolcat a condemnar l’agressió contra WCK. Fonts del Ministeri de Defensa d’Israel, citades pel diari hebreu Haaretz, expliquen que van ser tres atacs successius contra els tres cotxes, dos dels quals eren vehicles blindats. Tots ells van ser atacats mentre els supervivents, ferits, es desplaçaven d’un a l’altre. Després de refugiar-se al segon cotxe després de rebre el primer impacte, els empleats de l’oenagé creada pel xef asturià José Andrés van informar els seus responsables que havien sigut atacats. Segons després, aquest vehicle també va rebre l’impacte d’un segon míssil. Quan el tercer cotxe es va acostar per ajudar els ferits, va ser abatut.

"El millor de la humanitat"

"Les set persones que van morir eren el millor de la humanitat", va escriure el xef José Andrés, fundador de l’oenagé, en un article d’opinió publicat al diari The New York Times. "No els falta rostre ni nom, no són treballadors humanitaris genèrics ni danys col·laterals en la guerra", va afegir, en homenatge als set morts "que ho van arriscar tot per l’activitat més fonamentalment humana: compartir el nostre menjar amb els altres". Al seu torn, va exigir al Govern israelià que "obri més rutes terrestres per a aliments i medicines", que "deixi de matar civils i treballadors humanitaris" i que "iniciï avui el llarg camí cap a la pau". "És hora que aparegui el millor d’Israel: no es pot salvar els ostatges bombardejant tots els edificis de Gaza, no es pot guanyar aquesta guerra matant de fam tota una població", va remarcar.

"WCK és una organització de gent que treballa al voltant del món, fins i tot a Israel, per fer el bé en condicions difícils", va remarcar Halevi. "Les Forces de Defensa d’Israel (FDI) treballen de prop amb aquesta oenagé i aprecien enormement la important tasca que realitzen", va reconèixer el cap de les Forces Armades israelianes. WCK va treballar en territori israelià després de l’atac del 7 d’octubre. Al seu torn, va visitar el nou Centre de Comandament Humanitari establert a fi de "millorar la forma" en què es coordina la distribució d’ajuda a Gaza. "Continuarem prenent accions immediates per assegurar que es fa més per protegir els treballadors humanitaris; considerem molt important que es continuï prestant ajuda humanitària i continuarem treballant per facilitar aquest esforç vital", va afegir.

Més enllà de les pèrdues humanes, l’atac contra el comboi de WCK, que va sortir dilluns a la nit per escortar un camió d’ajuda a un magatzem d’aliments a Deir al Balah, tindrà conseqüències molt més grans. L’oenagé, per exemple, ja ha paralitzat les seves operacions a l’enclavament.

«Insuficient»

Notícies relacionades

Al final de la seva gira pel Pròxim Orient, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va apujar el to ahir a Qatar contra l’Executiu d’Israel per les seves explicacions «inacceptables i insuficients» sobre l’atac a l’oenagé. «Esperem un aclariment més detallat o detallat», va acabar dient.

El cap de l’Executiu va traslladar durant la seva compareixença, igual com ho va fer en privat amb els diferents mandataris, el «suport total» del seu Govern a la proposta del Quintet Àrab (Egipte, Qatar, Aràbia Saudita, Jordània i Estats Units) per a l’endemà del conflicte a Gaza. També es va oferir com a pont per buscar consensos al si de la Unió Europea.