Guerra a l’est d’Europa

França vol de la Xina un "missatge clar" a Rússia per negociar la pau amb Ucraïna

El ministre d’Exteriors francès recorda al seu homòleg xinès a Pequín que el seu país juga un "paper clau" en el respecte a la llei internacional

El país asiàtic elogia la «independència» de Macron en l’arena política global 

França vol de la Xina un "missatge clar" a Rússia per negociar la pau amb Ucraïna

ADRIÁN FONCILLAS

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

França espera que la Xina enviï "un missatge clar" a Rússia sobre Ucraïna. Ho va repetir el ministre d’Exteriors, Stephane Sejourne, durant un viatge a Pequín que ha revelat que les postures econòmiques i geopolítiques enfrontades poden gestionar-se amb sensatesa. A Pequín i París els separa també el proteccionisme europeu, segons la primera, o una simple reducció de la dependència comercial, segons la segona, però sobre les diferències batega el respecte xinès cap a un país orgullós i amb veu pròpia.

Sejourne va recordar al seu homòleg xinès, Wang Yi, que Pequín juga un "paper clau" en el respecte de la llei internacional i que espera que enviï un missatge potent i diàfan a Moscou. "Estem convençuts que no hi haurà una pau duradora si no és negociada amb els ucraïnesos. I no hi haurà seguretat a Europa sense una pau conforme amb la llei internacional", va continuar.

Emmanuel Macron, president francès, ha airejat un possible enviament de tropes a Ucraïna i demanat tossudament a la Xina que arrossegui Rússia a la taula de negociacions. La Xina i França comparteixen inquietud per la guerra, però els separa la via per acabar-la. París vol una solució conforme a la Carta de l’ONU, recolza les reclamacions ucraïneses i va desdenyar el pla xinès de 12 punts per vague i escorat a Rússia.

La segona visita a Pequín en mig any del ministre d’Exteriors corrobora la salut de les relacions bilaterals. Wang va agrair a Macron dos mesos abans a París la "independència" internacional francesa. Pequín ja havia banyat en pompa el viatge del president l’abril passat. La premsa el va presentar com el primer d’un cap d’Estat europeu després de la política de zero covid.

Va ser un flagrant oblit de la recent del president espanyol, Pedro Sánchez. Un alt funcionari de Brussel·les ho comentava llavors. La Xina va premiar Macron amb una visita de tres dies, galimaties mediàtic i reunions i sopars amb Xi Jinping, mentre que va ventilar la de Sánchez en dia i mig i va ser despatxat pel seu amfitrió en poc més d’una hora.

Pequín aplaudeix la defensa francesa d’un món multipolar i d’una postura europea autònoma. "Un camí alternatiu", va aclarir Macron, a la tossuda hostilitat de Washington i veus de Brussel·les com Ursula von der Leyen, cap de la Comissió Europea. El Vell Continent, demana Macron, no pot seguir a cegues els Estats Units en la seva confrontació amb Pequín.

Fricció comercial

Notícies relacionades

Aquestes afinitats sobrevolen les friccions comercials. Sejourne va anunciar que continuaran amb la política del derisking, un concepte que al·ludeix a la reducció de la dependència de la Xina en alguns sectors, i que va sorgir com a alternativa light al desacoblament que demanaven els inflamats atlantistes. En totes dues només veu la Xina una injusta política proteccionista contra les seves companyies.

La Comissió Europea va emprendre l’any passat una investigació per dilucidar si els vehicles elèctrics xinesos s’han beneficiat de subsidis estatals. La mesura va ser impulsada per París i Pequín va contestar amb una altra investigació antidúmping sobre els conyacs europeus, una indústria monopolitzada per França. Les dues parts van minimitzar ahir els efectes d’aquest fragor comercial. Sejourne es va esforçar a explicar que només busca un "reequilibri econòmic" que farà més "saludable i sostenible" el comerç. Wang li va demanar que les polítiques europees no apuntin a cap país en concret ni violin els acords de l’Organització Mundial del Comerç i ha conclòs la seva al·locució anunciant més importacions de productes i serveis francesos d’alta qualitat.