Romania i Bulgària ingressen parcialment a Schengen

Romania i Bulgària ingressen parcialment a Schengen

JEAN-FRANÇOIS BADIAS / AP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea va expressar ahir el seu desig que al llarg del 2024 els països de la UE decideixin definitivament la data en la qual s’eliminaran els controls a les fronteres interiors terrestres de Romania i Bulgària, una vegada que els dos països s’incorporin parcialment aquest diumenge a l’espai Schengen de lliure circulació, tot i que només per via aèria i marítima. Els països de la UE van acordar el 30 de desembre per unanimitat que l’entrada dels dos països sigui gradual, una mesura de compromís adoptada perquè Àustria retirés el veto que havia plantejat fins aleshores a l’adhesió.

"La Comissió Europea donarà tot el suport necessari a la presidència del Consell per garantir que es pugui prendre una decisió sobre les fronteres terrestres el 2024", va assegurar ahir l’Executiu comunitari en un comunicat. En el pacte acordat, Àustria es va comprometre a acordar més endavant amb Romania i Bulgària la data del final dels controls per carretera i ferrocarril a les fronteres terrestres que comparteixen amb la resta de països membres de l’espai Schengen.

A poques hores que aquest diumenge desapareguin els controls de passatgers en vols i vaixells que surtin de Romania i Bulgària amb destí a altres països de l’espai Schengen, la Comissió Europea va considerar que aquest pas farà "més atractiva" aquesta zona de lliure circulació.

Notícies relacionades

Membres des del 2007

Per a la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, aquest diumenge és "un dia important" que marcarà "un gran èxit" per a Romania i Bulgària, que són membres de la Unió Europea des del 2007, i també un moment històric per a l’espai Schengen. "Junts estem construint una Europa més forta i més unida per a tots els nostres ciutadans", va asseverar Von der Leyen en unes declaracions que recull el comunicat de l’Executiu comunitari.