Moscou se sumeix en un dol permanent

Amb una seguretat augmentada, els habitants de la capital russa continuen acudint a actes, dipositant flors i tenint presents els morts per l’atemptat al Crocus City Hall.

Moscou se sumeix en un dol permanent

àlex bustos

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Fins i tot si s’arriba a Moscou després d’una setmana sense internet, es palpa que a la capital russa hi ha passat una tragèdia recentment. La seguretat s’ha doblat en centres comercials, aeroports i estacions de tren i de metro. En aquestes últimes, puntualment es revisava la maleta o motxilla d’algunes persones a l’atzar; ara molts més han de passar pel cèrcol i obrir els equipatges. Per tota la ciutat pengen cartells amb el lema Plorem en homenatge a les 140 persones – l’última cífra actualitzada– que van perdre la vida al Crocus City Hall.

Fins i tot dies després, el memorial improvisat a prop del lloc marcat per l’atemptat segueix dret i augmentant de volum. Milers de flors, espelmes, joguines i icones ortodoxes s’amunteguen a l’exterior del centre comercial. Tot i que ja ha passat gairebé una setmana, cada dia centenars de russos continuen acostant-se per honrar els compatriotes morts, tal com testifiquen les flors fresques, que ocupen metres i metres quadrats de la vorera que hi ha al costat del centre comercial.

Un d’ells és la Ievguènia. "Molt sovint venia a aquest centre comercial amb el meu net. Va ser pura sort que el divendres del concert de Picnic no vinguéssim", explica. Afegeix que finalment hi va anar dissabte a la nit, per deixar algunes flors. Abans d’anar-se’n, mira amb els ulls plorosos el memorial. Mentrestant, un grup de persones van treure espelmes quan es ponia el sol, per resar per l’ànima dels que van morir. Al centre hi ha un sacerdot ortodox que lidera aquest ritual improvisat, durant el qual el clergue parla mentre sacseja un encenser. Un altre dels presents, l’Aleksei, està abatut. "Desitgem amb totes les nostres forces que això no passi mai més, a ningú, ni del nostre país ni de qualsevol altre", explica. "Després del que ha passat, no hem de tenir por, hem de continuar fent vida normal", afegeix.

Castigar els culpables

Per ara hi ha almenys vuit detinguts per l’atac, entre ells els quatre que presumptament van disparar contra els civils al Crocus. Tot i que Rússia va admetre que l’autoria és d’islamistes radicals, continua intentant relacionar Ucraïna i Occident amb l’atemptat. Els moscovites corrents es mostren molt més prudents, tot i que volen que hi hagi justícia en honor de les víctimes. És el cas de l’Ilan, un moscovita d’origen abkhaz que viu a la capital russa. "No sé qui és el responsable d’això; tan sols soc una persona nomal i corrent, però sé que quan Vladímir Putin ho digui després de la investigació, serà cert", diu amb seguretat. I afegeix que els que van matar les 140 víctimes "no són persones".

Notícies relacionades

Ell mateix explica que quan va saber el que va passar, va sentir "un gran buit" i assegura que els russos "ploren els seus morts" i que "és molt trist però s’ha de tirar endavant". Encara que estableixi el dolor com tots els seus compatriotes, se sent tranquil perquè creu que ara "tots els cossos de seguretat russos treballen enèrgicament per caçar els culpables i evitar que torni a passar". Rússia ja va castigar els principals sospitosos amb presó preventiva i tortures que no va amagar. A la vista judicial tots ells van aparèixer amb molts blaus, un d’ells amb una bena a l’orella que li havien tallat durant la detenció i un altre va ser incapaç d’aixecar-se d’una cadira de rodes.

El president rus ja va prometre que el seu país jutjarà els culpables de l’atac terrorista. "Espero que els fiscals facin tot el que calgui dins de les seves competències, fins i tot a l’hora de presentar acusacions estatals i durant el judici, per garantir que els autors rebin un càstig just. Tal com exigeix la legislació russa", va indicar el mandatari.