Convulsió a l’est d’Europa

Putin admet que EI va cometre l’atac, però insisteix a apuntar a Ucraïna

Els sospitosos passen a presó preventiva amb signes de tortura

Putin admet que EI va cometre l’atac, però insisteix a apuntar a Ucraïna

Àlex Bustos

3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Malgrat que l’organització terrorista Estat Islàmic va reivindicar l’atac de divendres passat en el concert de Crocus City Hall a Moscou, Rússia va mirar cap a una altra banda. Això és una cosa que es va veure en veus del règim com Margarita Simonian, la cap del canal estatal RT, que de seguida va publicar a les xarxes socials "ISIS? ISIS?" amb incredulitat. Ahir a la nit, el president rus Vladímir Putin, després de la reunió del Consell de Seguretat que va presidir, va canviar el rumb del discurs rus lleugerament per admetre que sí que van ser "islamistes radicals" els que van cometre l’atemptat.

Muhammadsobir Faizov. | OLGA MALTSEVA / AFP /

Tot i que hi ha un matís diferent, els dits del Kremlin continuen apuntant a Kíiv. Per ara, Putin mateix assegura que ara Moscou sap "qui ho va fer" però encara desconeix qui va manar fer-ho. Des de la mateixa televisió russa, es va transmetre el missatge del líder rus. "I els nazis, com és ben sabut, mai han tingut objeccions a l’hora de fer servir els mitjans més bruts i inhumans per aconseguir els seus objectius", va pontificar en públic. Des de fins i tot abans de l’inici de la guerra, Rússia ha titllat Ucraïna de "feixista" per justificar les seves pretensions al front i intentar emular la Unió Soviètica lluitant contra l’Alemanya nazi.

Dalerdzhon Mirzoiev. | SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS /

Per recolzar la seva tesi, va insistir en l’eix Kíiv-Estat Islàmic sense aportar proves. "Cal respondre a la pregunta de per què els terroristes, després de cometre el crim, van intentar fugir just per Ucraïna, qui els esperava", va afirmar, a més de matisar que just ara és quan ha fracassat "completament" la contraofensiva ucraïnesa, per la qual cosa Ucraïna necessita guanyar punts davant els seus patrocinadors occidentals. Tot i que la relació Occident-Rússia passa per un dels seus pitjors moments dels últims anys, el mandatari va admetre que els que recolzen Kíiv "no volen ser còmplices del terror i patrocinadors del terrorisme. Però, efectivament, hi ha moltes preguntes". Tot i que Estat Islàmic es va responsabilitzar de l’atac en diverses ocasions, vídeo inclòs, Ucraïna ha negat categòricament tenir res a veure amb l’atemptat per activa i per passiva.

Saidakrami Murodalii. | OLGA MALTSEVA / AFP /

Senyals de violència

La justícia russa ha pres la via ràpida amb els quatre sospitosos de l’atemptat a la popular sala de concerts russa Crocus City Hall i de tres dels seus còmplices, i ha decretat el seu ingrés en presó preventiva durant dos mesos. Tots ells van ser imputats diumenge a la nit amb càrrecs de terrorisme per l’atac, que va deixar 137 morts, i els presumptes autors poden afrontar una pena de cadena perpètua. El seu empresonament preventiu, fixat fins al 22 de maig, podrà ser prolongat a l’espera del seu judici, la data del qual encara no ha sigut decidida. Els acusats van comparèixer davant del jutge amb evidents signes de violència. L’atac ha sigut reivindicat pel grup gihadista Estat Islàmic del Khorasan –organització prohibida a Rússia–, que fins i tot va aportar un vídeo realitzat durant el mateix atac.

El tribunal moscovita va fer públic un vídeo en el qual es veu agents de policia introduint al jutjat els quatre acusats d’haver perpetrat el tiroteig, que apareixen amb ferides visibles. Un dels sospitosos va ser conduït a la sala amb els ulls embenats. Quan li van treure la bena, se li pot veure un ull de vellut. Un altre sospitós va ser introduït en cadira de rodes, incapaç d’aixecar-se, i amb un catèter per orinar. Alguns vídeos difosos ahir mostren les suposades tortures infligides als detinguts durant l’interrogatori.

Soldats premiats

Notícies relacionades

El Ministeri de Defensa rus ha premiat amb honors els soldats que van atrapar els sospitosos, donant-los la medalla a la Distinció Militar i al Coratge. Diumenge passat, el vicepresident del Consell de Seguretat, Dmitri Medvédev, va publicar a la xarxa social X que Rússia "es venjarà de tots i cada un (dels morts)", i va advertir que els involucrats, independentment del seu origen i estatus, són ara "un objectiu legítim".

Les imatges de les tortures van circular en alguns canals de Telegram relacionats amb el grup de mercenaris Wagner, però després van ser compartides sense pudor per canals estatals russos, provant que els presumptes assassins van ser maltractats durant la seva detenció.

Temes:

Rússia