Israel carrega contra Espanya pel pla per reconèixer Palestina

El Ministeri d’Exteriors israelià critica que la iniciativa espanyola juntament amb Malta, Eslovènia i Irlanda «recompensa el terrorisme»

Israel carrega contra Espanya  pel pla per reconèixer Palestina

Mario Saavedra

1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Israel carrega contra la iniciativa d’Espanya, Irlanda, Eslovènia i Malta per reconèixer oficialment Palestina com a Estat. Pedro Sánchez va anunciar el divendres que aquests quatre països han acordat impulsar aquesta iniciativa per unir-se als 139 països que ja la reconeixen, després d’una reunió amb els seus primers ministres en els marges del Consell Europeu de la setmana passada. «És el moment», va dir el president espanyol, d’impulsar un Estat palestí com a «única manera d’aconseguir una pau i estabilitat». «Els comentaris de Pedro Sánchez, sobre el reconeixement de l’estat de Palestina, així com el comunicat conjunt d’Espanya, Malta, Eslovènia i Irlanda sobre que estan preparats per reconèixer l’Estat palestí, constitueixen una recompensa al terrorisme», es llegeix en una nota de premsa publicada a la xarxa X pel portaveu del Ministeri d’Exteriors hebreu, Lior Haiat.

Escalada diplomàtica

Notícies relacionades

Al novembre, Israel va desencadenar una escalada diplomàtica contra Espanya després que Pedro Sánchez anunciés durant la seva visita al pas de Rafah, entre Egipte i Gaza, la seva intenció de reconèixer unilateralment l’Estat palestí fins i tot si no hi havia consens amb la resta de països a la UE. Tel Aviv va cridar a consultes (va retirar temporalment) la seva ambaixadora a Madrid i va convocar per amonestar la cap de missió espanyola a Tel Aviv.

Sánchez també va trucar llavors al primer ministre israelià, el dretà Benjamin Netanyahu, la «insuportable» mort de civils a la Franja, en el que més tard el president dels EUA, Joe Biden, definiria com «bombardejos indiscriminats» d’Israel. Tel Aviv va utilitzar un llenguatge similar al d’ahir, que incloïa l’acusació d’encoratjar el terrorisme, alguna cosa que Exteriors va qualificar de fals i inadmissible.